torsdag 27 mars 2014

The Owl Killers av Karen Maitland

Varför ville jag egentligen läsa den här boken? Det finns i grunden bara en anledning, resten är efterkonstruktioner: jag gillar ugglor (och den här boken är så snygg)!

The Owl Killers utspelar sig 1321 mitt i ingenstans på den engelska landsbygden. Det är oår och bybor, präster och adel pekar finger åt alla håll för att hitta en syndabock. Olika intressen drar åt olika håll och har olika lösningar på problemet. Den nya kristna kyrkan representeras av en nyanländ präst med skumt förflutet, fader Ulfrid är i desperat behov av att blidka biskopen för att komma undan sina egna synder. Byn styrs av the owl masters som bränner folk levande och på maffiavis kräver betalning för att bybor inte ska råka illa ut. Byborna går i kyrkan men tror på de gamla gudarna och är livrädda för häxan som bor borta längs ån. Precis utanför byn finns en nyligen anlagd beginergård, ett ställe där kvinnor tar hand om varandra, dit de kan komma för att slippa gifta sig eller bli nunnor (vilket annars var de enda alternativ en kvinna hade). Beginerna ogillas av såväl kyrka och owl masters som av bakåtsträvande, rädda bybor.  Kvinnosynen är inte lysande någonstans…

Egentligen handlar boken om beginernas kamp för att få leva som de vill, om kvinnors rätt att bestämma över sina egna öden och om omvärldens motstånd. Jag känner mig mer allmänbildad efter att ha läst The Owl Killers och Karen Maitland har skrivit om ett spännande ämne. Berättelsen är riktigt intressant, vad som däremot inte fungerar är tempot. Detta är en välskriven bok men den är fet och det tog flera hundra sidor innan något hände. Vi får bakgrundsinformation och lär känna en massa karaktärer men berättelsen accelererar sent - inte bra för mig som behöver lite fart för att trivas. Men är du medeltidsnördig och beredd att ge den tid och ork så kan nog The Owl Killers ändå passa fint.

 


The Owl Killers
Karen Maitland 2009
Penguin 2010
563 sidor
ISBN: 9780141047737
goodreads-snitt: 3,74

adlibris bokus cdon

 

 

Tackar Anna för boken som jag fick via hennes bloppis.

9 kommentarer:

 1. Haha, för övrigt: var det du som köpte den här av mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte och köpte, några pengar verkade du ju inte vilja ha så tror bara jag betalade frakten? Minns inte, är ju evigheter sedan ~~

   Radera
  2. Haha, så kanske det var, minns inte heller :) Fick då! Mot frakt!

   Radera
  3. Summan av kardemumman: kul att min gamla bok blir läst i alla fall! :)

   Radera
  4. Har väntat i flera år (sedan jag såg den första gången 2012) på att få ställa in den i bokhyllan - nu äntligen! :D tycker den är så jäkla snygg!

   Radera
 2. Den verkar väldigt intressant, men jag blir lite avskräckt av att den är seg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är med brasklapp som jag rekommenderar den. Men jag tycker ofta att böcker är sega, är lite otålig sådär, så om du int brukar tycka att långsamma böcker är sega så kanske du klarar dig :)

   Radera
 3. Den verkar läsvärd!! Får ta och kika närmare på den!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...