söndag 21 oktober 2012

Shaun Tan, den underbare! #2

Jovisst. Redan innan jag snubblade in i Kabusas monter på Bokmässan satt Shaun Tan tryggt i min hjärterot. Självklart bodde han kvar där när jag snubblade ut med två nya böcker. Han är helt enkelt förbannat jäkla begåvad!


Alla bilder från böckerna kommer från Shaun Tans hemsida.

Borttappad

2011 vann Shaun Tan en Oscar för bästa animerade kortfilm med The Lost Thing, en filmatisering av boken från 2000. Nu äntligen finns den på svenska och fick här heta Borttappad. Vi får nog tacka ALMA-priset för att Sverige har fått upp ögonen för denne australiensare och att hans böcker nu översätts.

Den här gången tog jag mig an Shaun Tan med höga förhoppningar, det brukar inte sluta väl… Förväntningar kan verkligen sabba en läsupplevelse och lite så blev det tyvärr här. Boken är dystrare än jag hade trott, bilderna är inte så fantasieggande som jag vant mig vid och själva berättelsen är lite intetsägande. Jag tror även att det är för mycket text för min smak, jag tycker bättre om när han berättar sina sagor utan en massa ord. Det är fortfarande bra – javisst! – men jag hade som sagt väntat mig mer.

Borttappad har sina goa stunder utan att lämna några bestående men. Det är något med bilderna som påminner mig om dysterheten och förtrycket i 1984, jag kan inte sätta fingret på det men det känns ett uns olustigt.

MEN det finns ett stort men!

Jag var olydig och letade upp filmen på youtube (ja, jag är en dålig människa) och den är så himla fin! Jag vill bara fangirla och hoppa runt en stund – helt underbar! <3 <3 <3 Färgerna i filmen är klarare, stämningen gladare och det lyckliga slutet är hur bra som helst! Alla figurerna som inte fanns i boken, alla dessa idéer Shaun Tan har gett liv – en blandning av superhäftigt och bedårande. Även filmen är vemodig, men inte lika påtagligt dyster. Jag blir nöjd och go och glad.

Det blir två helt olika betyg, ett halvgäspande till boken och ett fangirligt till filmen.

Boken: 3/5
Filmen: 5/5
[utläst 2012-10-11]

 

Borttappad
(Originalets titel: The Lost Thing)
Shaun Tan 2000
Kabusa Böcker 2012
34 sidor
ISBN: 9789173552240
Goodreads-betyg: 4,32 (3 från mig)

Filmens hemsida

inbunden: adlibris bokus
Engelska
häftad:
adlibris bokus bokus

 

 

Det röda trädet

Förväntningar igen. Av någon anledning hade jag fått för mig att Det röda trädet var barnslig och kort och tråkig. Men den här boken ÄR Shaun Tan för mig! Fåordig, med fantastiskt sagolika illustrationer. Vill man läsa hans texter ska man absolut satsa på Tales From Outer Suburbia. För underbara skissar, titta i Ankomsten. För underbara målningar, se Det röda trädet. Så enkelt är det. Den här är riktigt bra och blev en oväntad ny favorit från denne underbare man.
Potaten gillar, gillar, gillar!

5/5
[utläst 2012- 10-11]


“Ingen förstår.”

 

 

Det röda trädet
(Originalets titel: The Red Tree)
Shaun Tan 2001
Kabusa Böcker 2011
32 sidor
ISBN: 9789173551908
Goodreads-betyg: 4,60 (5 från mig)

inbunden: adlibris bokus
Engelska
häftad:
adlibris bokus

 

 

Intresserad? Om det duger att läsa på originalspråk, kolla in Lost & Found, Volume 3! En samlingsvolym innehållandes The Red Tree, The Lost Thing och  The Rabbits. Och särskilt dyr är den inte heller. Mumma!

inbunden: adlibris bokus

2 kommentarer:

  1. Känner likadant, röda träden var bättre men filmen av borttappad var underbar =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur fin som helst :} Nu fortsätter sökandet efter mer Shaun Tan!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...