lördag 15 augusti 2015

City of Glass: Bye bye, TMI!

Serier som aldrig vill ta slut: gillar vi dem eller inte? Jag lutar åt att inte gilla dem, för det finns något ofärdigt och hopplöst tidsödande i att försöka läsa ut en serie som författaren själv inte kan lyckas lägga ifrån sig. Ett typexempel har ju blivit The Mortal Instruments, eller The Infernal Devices eller vafasen Cassandra Clares änglaböcker kallas. (The Dark Artifices?! Men lägg ner nångång!!!) Så nu, efter tre lästa böcker, har jag tagit det modiga beslutet att låta serien ligga. Det får räcka, jag är nöjd och inte alls särskilt nyfiken på resten.

Så jag gillade inte riktigt första boken, tyckte andra var bättre, men dröjde sedan ändå flera år innan jag tog tag i tredje boken (ett mönster som upprepar sig alldeles för ofta). Det finns något i mig som tröttnat på paranormala berättelser om tonåringar som ska rädda världen utan hjälp från vettiga vuxna. Det märktes så tydligt när jag läste City of Glass: Jag bryr mig inte alls! Varför lägga dagar och åter dagar på att läsa böcker om personer och händelser som inte rör mig, som aldrig oroar eller berör? Det är jäkligt synd, men inte mycket att göra åt. Härmed anser jag mig alltså färdig med TMI, det var en okej serie, men var jag den enda som listade ut vem som svar ond och god alldeles för tidigt?

Mina recensioner av tidigare böcker: City of Bones & City of Ashes (typ).

 

City of Glass
Cassandra Clare 2009
Walker Books 2009
The Mortal Instruments #3
492 sidor
ISBN: 9781406307641
goodreads-snitt: 4,34

adlibris bokus cdon
svenska: adlibris bokus cdon

fredag 14 augusti 2015

Stark som en björn, snabb som en örn

Träning  (fast kul)

Träna hårt!

Tycker du om att röra på dig?
- Ja. Awesome, fortsätt!
- Nej. Hmm, fortsätt.

Har du sett Svett & etikett?
- Ja. Skoj, fortsätt.
- Nej. Åtgärda och återkom.

Tycker du om Kalle och hans syn på träning?
- Ja. Bra, fortsätt.
- Nej. Lämna en förklarande kommentar! Och läs en annan bok, kanske den här?

 

Jag  gillar att röra på mig, det har inte alltid varit så men när man väl fattat hur glad kroppen blir av att jobba så vill man må så gott igen. Kalle är likadan och i Svett & etikett visade han detta igen och igen, på ett sätt som drog upp mig ur soffan igen och igen. Sedan kom boken och jag beställde den direkt och det är jag glad för. Grejen med Stark som en björn, snabb som en örn är ju att det handlar om träning med Kalles härliga sätt att se på livet. Såhär:

"Man behöver faktiskt inte byta liv och sluta med allt kul för att få hålla på med träning. Träning tillhör nämligen inte dom där i snabba sportiga kläder med quinoa och keso på armlängds avstånd. Träning är för alla, särskilt såna som jag som tycker om att äta hamburgare och dricka öl. Och göra burpees. Jag älskar att göra burpees."

När jag läser boken hör jag hans röst i huvudet, vilket är lite hjärntvättat men ändå mysigt. Boken är riktigt tjusig och full med träningsglädje och Kalle – jag gillar, blir glad, sprallig och rastlös och vill bara ut och leka! Hur skulle det kunna bli annat än bra?

Vill du läsa en bok som är som Svett & etikett?
- Ja. Köp den: adlibris bokus cdon
- Nej. Vaddå “nej”???

 

Vet du hur snabb du är? Eller hur snabb du skulle kunna bli? Jag vet inte själv och jag är så oerhört nyfiken. Så jag springer, inte bara när det är härligt och för att det får mig att må gott, för backträning och intervaller är fan inte roligt, utan även för att jag är nyfiken. Kommer jag kunna persa på 5km innan nyår? Jag ska i alla fall försöka, igen och igen och igen.
   Har du några mål? Om inte så utmanar jag dig här och nu att sätta upp ett. Kanske ska du springa 500m utan att stanna, kanske ska du klara milen under 50 minuter – vad ditt mål än är så se till att det är realistiskt men utmanande. Och sedan ger du dig inte, du låter inte dig själv komma undan, för din hjärna kommer försöka ge dig anledningar att låta bli. Det är vad vi häromkring kallar för gösen: gösen sitter på axeln och försöker övertala dig att du ska stanna och vila, att du har för ont och är för trött. Men grejen är den att din kropp kommer att tacka dig om du rör på dig och det kommer kännas så jäkla bra! Så gör det, piska gösen! Gör det nu!

 

Stark som en björn, snabb som en björn
Kalle Zackari Wahlström 2014
Printz Fakta
165 sidor
ISBN: 9789187343339
goodreads-snitt: 4,04

 

Och för den som inte kan få nog av Kalle rekommenderas hans instagram-konto: kallewahlstrom

onsdag 12 augusti 2015

Bokiga frågor i augusti

20150716_162050

Här följer en liten koll på läget i mitt läsliv såhär en vecka före skolstart. Jag blev taggad av Lena, nu kör vi!

1. De flesta är överens om att sommaren 2015 inte varit någon höjdare vädermässigt, hittills. En del läser mycket när det regnar, andra sitter mest och trånar efter den där solstolen som inte går att använda. Hur har din lässommar varit?
Föga förvånande har jag varit alldeles för rastlös för att orka läsa sådär många böcker som en boktok ibland gör, för trots att det inte varit någon sommarvärme så bor jag ju i Sveriges soligaste hörn (i år igen? woopwoop!). Det finns ju så mycket man vill hinna med: trädgård, skog, skärgård, folk och kanske även en bok.

2. Nämn tre böcker som du måste läsa i augusti(gamla eller nya)?
Tre låter mycket, skolan drar ju igång på måndag och om jag hinner läsa mer än en bok så blir jag förvånad. Just nu tuggar jag mig igenom John Saturnall’s Feast, men är väldigt sugen på att läsa om Nalle Puh och lyssna på bokcirkeln i Lundströms bokradio som läste den i våras.

3. Vilka böcker som kommer i augusti längtar du mest efter?
Jag har faktiskt ingen koll på detta, men SagaVol. 5 kommer ju i början av september, det räknas väl nästan? :]

4. Kräftor eller surströmming. I augusti är det premiär för dessa "delikatesser". Vilken väljer du helst?
Kräftor. Tycker smaken är okej, men det är ett sådant pill! Mycket jobb för lite mat, men skit samma – det är att få upp dem ur sjön som är grejen. Fy fasen vad mysigt vi brukar ha, en kavlugn sjö i skogen under sensommarens underbara stjärnfall. Hoppas på sådant mys även i år!

5. Vilken är den bästa bok du läst i sommar?
Stark som en björn, snabb som en örn. Recension på gång!

6. Finns det någon för dig ny författare som du är sugen på att läsa i höst?
Nope, jag är som sagt glad om jag hinner läsa något överhuvudtaget.

7. För många är ju också augusti förknippat med skolstarten. Har du något starkt läsminne från skolåren?
På högstadiet förde vi läsloggar, där vi räknade antal lästa sidor varje månad. Jag tror inte att det var en tävling, men nog kickade min tävlingsdjävul in! Minns att jag plöjde alla lagom tjocka böcker (ca 150 sidor) jag kunde hitta och räknade sidor ända ut i endpaperserna (snyggt ord, någon som är begåvad och vet vad de heter på svenska?).

20150705_203708

8. Semestern är ju kanske slut snart, men hur gör du för att hålla liv i sommarkänslan lite till?
Sommaren varar så länge jag tycker det är sommar, vilket brukar vara till september eller t  o m början av oktober. Att vara ute i solen och njuta, att sitta ute en ljum kväll eller att sitta inne och känna solljuset värma genom fönstret – allt känns somrigt, ibland med höstens sköna melankoli.

9. Anta att det börjar komma en hel del höstböcker hem till dig, men du är ju inte färdig med de böcker du hade planerat att läsa i sommar ännu. Samtidigt vill du kasta dig över nyheterna. Hur prioriterar du?
Handlar det om recex jag bett om så går de före, annars tar jag det jag känner för. Finns ingen poäng med att tvinga sig igenom böcker man ville läsa för en månad sedan men kanske inte nu.

10. Till sist, vilken är höstens allra mest efterlängtade måste-läsa-direkt-bok för dig?
Saga Vol. 5! Det enda boksläppet i höst som jag har koll på, men den ser ju knäpp ut…

Imorrn blir det en ny recension här på bokpotaten, jag lovar!

tisdag 11 augusti 2015

Mina mest lästa författare

Hallå från ett förvirrat soffhörn. Efter tre sorger och fem bedrövelser ser nu bloggen ut som den gör, men i nuläget är jag nöjd med att texten går att läsa och att bilderna hamnar ungefär där de ska, så YäY…
   Anyhooo; veckans Top Ten Tuesday är statistiknördig och passar mig därför fint, så nu ska jag lista mina mest lästa författare. Jag har tagit hjälp av goodreads, som listar de författare man läst (klicka runt lite i din bokhylla så hittar du). Klicka på namnen för att se vilka böcker jag läst.

 

10. Brian K. Vaughan: här har vi en författare som lär klättra en hel del framöver, för Saga är något av det bästa jag vet i bokhyllan just nu! Hittills har det hunnit bli fyra böcker (volymer, som det så fint heter), men femte är på gång och ingen ser väl ett slut på den här serien inom den närmaste framtiden…?

9. Neil Gaiman: tydligen har jag läst fem av Gaimans böcker redan, men så oerhört många återstår och jag tycker ju så mycket om honom. American Gods väntar tålmodigt i olästhyllan.

6. Julien Neel: någon som slinker in här är Lou!s skapare, för trots att jag nu tröttnat på serien (som spårade ur helt senast) så blev det ju sex lästa böcker.

6. Michelle Paver: eftersom det är sex böcker i Vargbröder-serien så har hon här en given plats. Har även hennes arktiska rysare Evig natt i olästhyllan – kanske när höstmörkret kommer?

6. Shaun Tan: denne underbare man har försett mig med sex härliga böcker. Ge mig mer, ge mig mer!

5. Stephenie Meyer: ska vi inte låtsas om detta? Jodå, för jag skäms inte – Twilight fick mig att börja läsa igen som vuxen, så nog fasen förtjänar hon sin plats här, även om jag nu lyckligtvis tagit mig upp och vidare från Twilight-träsket. Totalt blev det åtta böcker.

4. Kazu Kibuishi: detta är mannen bakom Flight-antologierna och skaparen av Amulett-serien. Fina böcker även om det är ett tag sedan jag kände något Kibuishi-sug nu. Tio böcker hittilldags.

3. J.K. Rowling: Såklart! Hittills tio böcker och otaliga omläsningar! Jöskes i min låda, denna människa gör mig lycklig på så många plan.

2. Sven Nordqvist: Pettson och Findus har jag slukat i alla tider. Dessutom finns ju Hattjakten, Var är min syster? och en hel massa andra härliga bilderböcker! Jag vet inte hur många det blivit genom åren, men de är långt över tio.

1. Joanna Campbell: var jag den enda som läste Fullblods-böckerna från Pollux i slutet av 90-talet? I think not! De kom flera gånger om året och vi samlade frenetiskt på de äldre delarna. Och vi läste de 150 sidorna på en timme eller två i vad som med rätta kallas bokslukaråldern. Det står fortfarande över tjugo oranga ryggar i min bokhylla och när jag känner mig nostalgisk är det bara att plocka fram en och titta och lukta på den. Det är inte alls världens bästa böcker, men det var masskonsumtion av precis rätt grej vid rätt tid.

Förmodligen har jag glömt någon viktig, men idag ser listan ut såhär. Vilka författare har du läst flest böcker från?

tisdag 4 augusti 2015

We Are All Completely Beside Ourselves

Där stod jag på Waterstones i Edinburgh och behövde hitta en fjärde bok för att få rabatt. Upp dök en gul snygging med fina recensioner, som skulle handla om syskonkärlek. Baksidestexten var lika luddig som lovande: “What if you grew up to realise that your father had used your childhood as an experiment?”

Jag är medveten om att detta inte är min typ av bok, men man kan inte tillåta sig själv att fastna i redan djupa hjulspår och vända böcker ryggen bara för att de hamnar i en genre man vanligtvis inte läser. Man måste kunna unna sig själv att prova annat ibland och det är vad jag gjorde här. Vanligtvis vill jag ha en drivande handling, fantasy, YA; nu fick jag en långsam uppväxtskildring i USA på 1970-talet. Så jag var skeptisk, men ändå nyfiken, här skulle nämligen finnas en bra twist väl värd de 300 sidorna.

Du kanske undrar vad boken handlar om och det förstår jag – grejen är den att recensenter och förlag inte vill säga för mycket, så då tänker inte jag heller göra det. Det handlar om Rosie, som berättar om sina syskon, en bror och en syster: båda bakom lås och bom, båda sedan långe försvunna ur hennes liv. Detta är inte din vanliga kärnfamilj och de har inte växt upp riktigt likadant som alla andra.
   En bok som denna borde tråka ut mig, med Rosies utläggningar och bristen på driv, men jag blev aldrig särskilt uttråkad. Jag borde gnölat över det låga tempot, men jag fortsatte läsa utan bekymmer. Karen Joy Fowler skriver så att jag dras med lite även när jag inte borde; det är välskrivet, men kanske lite segt för spänningssökaren. Jag tänker inte höja We Are All Completely Beside Ourselves till skyarna, för twisten ger jag inte mycket för, men jag tyckte ändå någonstans om boken och betyget landar på en trea.

 

We Are All Completely Beside Ourselves
Karen Joy Fowler 2013
Serpent’s Tail 2014
308 sidor
ISBN: 9781846689666
goodreads-snitt: 3,75

adlibris bokus
svenska: adlibris bokus

Hade boken inte varit gul och snygg hade jag aldrig köpt den. Av övriga omslag gillar jag främst det röda ovan, även om det svenska är helt okej. Däremot hade jag aldrig tittat åt boken om den haft det italienska omslaget (t h).

söndag 2 augusti 2015

Böckerna i juni och juli 2015

De första båda sommarmånaderna bjöd på en hel del fina läsningar och några nyinköp – här viftar jag med dem alla och slänger även med den utlovade uppvisningen av en urtjusig box om sju böcker.

Tycker du att jag ser tio år äldre ut än senast så beror det på att jag fått en bättre kamera och att mina rynkor därför syns bättre ;) Tycker du att ljudet är dåligt så beror det på att jag fått en bättre kamera men fortfarande har minst lika sopig mikrofon.

 

 

Jag, En | goodreads recension
Dark Triumph | goodreads recension
We Are All Completely Beside Ourselves | goodreads recension kommer!
+TBR-prioriteringar 2015
Stark som en björn, snabb som en örn | goodreads recension kommer!

Det finns annan frukt än apelsiner | goodreads
+Written on the Body-yrande!
Flykten från läger 14 | goodreads

Hur har läsningen gått för dig hittills i sommar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...