fredag 31 juli 2015

Jag, En

När alla säger att något är bra så drar jag gärna öronen åt mig och blir misstänksam, för det är skumt och känns lite hjärntvättat när alla tycker likadant. Men, och det har ju hänt förr, den här gången blev jag positivt överraskad. Den här gången håller jag med: Jag, En är en fin och härlig bok!
   Det handlar om En som vaknar upp i en ny kropp varje dag. Det brukar gå smidigt och målet är att inte sabba för mycket. Men en dag träffar En på den stora kärleken och börjar ställa till det för sina “värdar” för att varje dag kunna lära känna sin älskade bättre.
   Jag gillar när vi inte lägger vikt vid en huvudkaraktärs könstillhörighet (som i favoritboken Written on the Body). Vi vet inte om En är tjej eller kille, men det vet inte En heller. Ibland känner hon sig som en hon, ibland känner han sig som en han, eller varken eller - det är ingen stor grej för En och det är så skönt för mig som läser. Det handlar inte om könlöshet eller förvirring, det handlar om att inse att det inte spelar så jäkla stor roll, att man kan älska vem som helst oavsett vilket kön man anser sig tillhöra. Bra bok, snabbplöjd och välskriven. Potaten gillar!

 

Provläs!

 

Jag, En
(Originalets titel: Every Day)
David Levithan
X Publishing 2013
Exery Day #1
336 sidor
ISBN: 9789185763306
goodreads-snitt: 4,00

adlibris bokus cdon
engelska: adlibris bokus cdon

söndag 26 juli 2015

Kodnamn Verity

Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig,  men början av Kodnamn Verity blev en besvikelse – jag gillar inte bruten kronologi eftersom det känns som att berättelsen blir spoilad. Här börjar vi mitt i: berättarjaget har åkt fast, hon sitter fängslad hos Gestapo, torterad och trasig, och hon har gått med på att berätta allt hon vet för att få leva några ynka veckor till. Jag har inget emot berättelsen, det är bara det att allt hon berättar om sin utbildning och livet i Storbritannien känns utdraget när jag ändå vet hur det kommer att gå för henne. Och det är först när hon börjar tala om det katastrofala uppdraget i Frankrike som jag börjar få upp läsfarten.
   Det är fint berättat även om den blir lite småseg de första 150 sidorna… Men jag förstår verkligen varför så många vill läsa om Kodnamn Verity, jag satt själv och bläddrade bakåt för att försöka koppla allt. Det är riktigt snyggt gjort av författaren och en bra bok om en väldigt fin vänskap.

Tydligen finns det en uppföljare, Rose Under Fire, någon som har läst den?

 

Kodnamn Verity
(Originalets titel: Code Name Verity)
Elizabeth Wein 2012
Gilla Böcker 2013
Code Name Verity #1
331 sidor
ISBN: 9789186634452
goodreads-snitt: 4,10

adlibris bokus bokus cdon
engelska: adlibris bokus cdon

måndag 20 juli 2015

The Kingdom Under the Sea

Denna snygga bok hade ju fått så fina recensioner, var fylld med tjusiga illustrationer och berättar sagor från Östeuropa – klart jag ville ha den! Men så var det ju det där med mig och noveller: varför ska jag bli så lättuttråkad av korta historier? Tyvärr blev det alltså så här också. Ofta kände jag det som att sagorna inte var färdiga, vilket är helt absurt – dessa berättelser har ju förts vidare från generation till generation och borde hunnit bli utförligt uttänkta för länge sedan… Kanske är det så enkelt att dessa sagor och berättartraditioner skiljer sig från det jag är van vid och kanske är det därför jag blir konfunderad. Jag vet inte.
   Jag hade gärna velat tokälska denna och rekommendera den till alla bokälskare, men nu kan jag tyvärr inte göra det. Bilderna är fortfarande vackra och gör att jag nog ger ett lite högre betyg, men själva sagorna fick jag inte ut särskilt mycket av.

Bild snodd från Jan Pienkowskis hemsida: här
Jag visade upp fler bilder i ett gammalt inlägg från 2013: här

 

 

The Kingdom Under the Sea and other stories
Joan Aiken 1971
Illustratör: Jan Pienkowski
Jonathan Cape 2011
128 sidor
ISBN: 9780857550095
goodreads-snitt: 4,29

bokus

måndag 13 juli 2015

Frenchman’s Creek

Ibland kommer min piratabstinens krypande, den kan vara i det närmaste förlamande och kräver då uppmärksamhet. Det var med detta i bakhuvudet som jag köpte Frenchman’s Creek, för den skulle ju innehålla såväl pirater som en överklassfru som klär ut sig till pirat. Men trots att jag inte hakade upp mig på något när jag läste boken så blev jag besviken.

Här fanns så mycket som jag borde gått igång på, så varför blev det en blaha-upplevelse? Jo, en grej är berättandet. Vi bor i huvudpersonen Donas huvud och hon/författaren lägger stor vikt vid att beskriva miljöer och det blir inget driv framåt. Paragraferna blir hur långa som helst och texten blir för kompakt för mig. Jag har även bekymmer med Donas personlighet, hon är som ett bortskämt barn och leker med sin egen och därmed med sina barns framtid och säkerhet. Sådant tycker icke potaten är okej. Men dessa bekymmer är ändå rätt små, kanske blir det till slut det låga tempot som är min stora sten i skon: det händer ju inget… Historien är inte superbra, karaktärerna fångar mig inte och tempot avskräcker, betyget blir således bara en tvåa och en axelryckning. Den är inte dålig, den är bara långsam och inte särskilt minnesvärd.

 

Nej, det får bli lite redi piratkärlek på det ;)

 

Frenchman’s Creek
Daphne du Maurier 1941
Time Warner Books UK 2003
260 sidor
ISBN: 9781844080410
goodreads-snitt: 3,91

adlibris bokus bokus cdon

fredag 10 juli 2015

Dark Triumph–lönnmördarnunnor igen!

“Vengeance is divine.”

Det har blivit dags för mig att återvända till 1400-talet och till Sankt Mortains lönnmördarnunnor. Efter att ha fallit pladask för första boken, Grave Mercy, tog det alldeles för lång tid innan jag dök ner i fortsättningen och jag hade glömt bort en hel del av intrigerna (varför blir det alltid såhär för mig???). Men det gör inte jättemycket, i den här serien följer vi nämligen olika huvudpersoner i varje bok. Den här gången är det Sybellas tur, Dödens dotter som beskrevs som lite lätt galen av Ismae (som vi följde i första boken). Men man förstår direkt i Dark Triumph att hon inte alls är särskilt vrickad, hon har haft en fasansfull uppväxt och tvingats anpassa sig, men hon är faktiskt rätt redig.

Det är 1480-tal i vad som idag är nordvästra Frankrike, där fransmän, britter och andra försöker lägga beslag på makten. Sybella har tränats att lönnmörda i Dödens tjänst, men frågan är vem som skickat henne till det näste där hon nu befinner sig. Vems order är det egentligen hon följer och hur ska hon bära sig åt för att även tjäna sin egen agenda utan att förarga St Mortain? Här finns svek och uppoffringar, kärlek och riktigt vidriga människor, och mer än så vill jag inte berätta för att inte spoila första boken, men hur ofta är YA-huvudpersonens kärleksintresse en redi karl som vinner trots att han är allt annat än snygg? Tack, LaFevers!

Denna trilogi, His Fair Assassin, har lockat mig sedan jag först hörde talas om den. Det finns en oerhörd dragningskraft i idén om att tjäna en dödsgud, det intresserar och fascinerar. Jag gillar den här medeltida världen och berättandet, men det tog ändå en månad att läsa ut Dark Triumph: jag har varit väldigt rastlös och den lyckades aldrig riktigt fånga mig. Det kommer därför bli klurigt att sätta ett betyg för jag tror att jag under andra omständigheter hade kunnat sluka den här boken och jag anar att Dark Triumph kanske till och med är bättre än Grave Mercy. Sista boken, Mortal Heart, återstår och jag hoppas verkligen att den blir läst snart, för jag vill fortfarande ha mer!

Min recension av första boken: Grave Mercy

Dark Triumph
Robin LaFevers 2013
Houghton Mifflin Harcourt
385 sidor
His Fair Assassin #2
ISBN: 9780547628387
goodreads-snitt: 4,18

inbunden: adlibris bokus cdon
häftad: adlibris bokus cdon

torsdag 9 juli 2015

“för att tvinga potaten att blogga lite!”

Jag har ont i kroppen och känner mig typ bakfull, så går det tydligen när man vandrar genom de småländska skogarna några dagar. Så när Anna på Sagan om sagorna taggade mig för att få lite liv i den här bloggen, så kom det i rättan tid (för jag orkar inte ta mig upp ur soffan). Detta är alltså Sommarläsningstaggen.

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Jag har fortfarande tre böcker kvar i min utvalda TBR-hög (som ni var med och tyckte till om här), så i första hand We Are All Completely Beside Ourselves (som jag läser just nu), Lady Chatterleys älskare och John Saturnall’s Feast. Dessutom fick jag ju en STOOOR bok i födelsedagspresent: En värld av is och eld, som handlar om världen där A Game of Thrones utspelar sig. Nu när femte säsongen är över (buhuhuhuhuhuuuu!) ska jag sätta mig och läsa på om världen och försöka luska ut vad som komma skall. Och sedan kanske Från Holmes till Sherlock, bara för att?

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Jag borde verkligen läsa en Damernas detektivbyrå-bok i sommar, eftersom jag är så dum att jag köper nya böcker i den serien på varenda rea…

3. Var är bästa stället att läsa på i sommar?
Inne när det regnar, för om det inte regnar så borde man vara ute och leka!

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer läsa någonstans?
Inne när det regnar, jag är för rastlös nuförtiden för att ligga ute och bara ligga still och läsa… It’s weird, I know.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Jag har rätt stora förväntningar på We Are All Completely Beside Ourselves, många har verkligen gillat den väldigt mycket.

6. Vilken bok borde alla läsa i sommar?
Alla borde läsa en bok som de i flera år tänkt “åh, den vill jag läsa!” men ändå inte läst än. Do it, do it NAOW!

7. Strand eller hängmatta?
Det var det där med rastlöshet igen… Och jag försöker att hålla mig i skuggan. Jösses, vilken tråkmåns jag är :P

8. Deckare eller roman?
I min värld är roman ett format – har jag fått det om bakfoten? Men är inte svag för deckare, så inte deckare.

9. Favoritgenre?
Varierar, men ungdomsfantasy brukar ligga bra till!

10. Tagga tre andra!
Finns det tre andra där ute som inte redan har gjort denna? I så fall taggar jag dem.

Woho, nu har jag bloggat lite och till och med tidsinställt två recensioner – det händer minsann inte varje dag nuförtiden. Tack, Anna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...