tisdag 23 juni 2015

Fortunately, the Milk

Neil Gaiman kan verkligen skriva goa skrönor. Detta är berättelsen om varför pappan i familjen kommer hem så sent med mjölken, för det var ju inte hans fel och berodde inte alls på att han stannade och pratade med grannen på vägen. Nej, nej – han blev först kidnappad av utomjordingar och sedan av pirater och blev räddad av en stegosaurie i en luftballong!

Det är skrönan som gör det, det är fantasin, lekfullheten och de helt oförutsägbara vändningarna. Men det är också de vimsiga illustrationerna, för de är ju bara hur fina som helst! Denna bok finns i två olika utgåvor och jag valde Skottie Youngs variant, för jag blev helt kär i hans bilder. Och den förälskelsen växte när jag läste.

Fortunately, the Milk är den bästa Gaiman-boken jag läst hittills. Så tokig och underbar att läsa högt för någon eller för sig själv :] Riktigt, riktigt glad att jag har denna och den lär bli läst fler gånger.

 

Ta en titt på den fina trailern (med Skottie Youngs illustrationer), där Neil Gaiman är med och pratar och läser!

 

Fortunately, the Milk
Neil Gaiman 2013
HarperCollins
113 sidor
ISBN: 9780062224071
goodreads-snitt: 4,03

adlibris bokus cdon
Den andra utgåvan: adlibris bokus cdon

måndag 15 juni 2015

Nyckeln

Minns ni hur jag satte upp ett lässchema för att hinna läsa Nyckeln innan Cirkeln gick upp på biograferna? Well, I did it! Och när jag nu äntligen har lite tid över för bloggen så ska den banne mig recenseras också.

Trots att jag gillade första boken och tyckte andra var okej, tog det en väldig tid innan jag plockade upp avslutande delen i Engelsfors-trilogin. Och vad hände när jag väl gjorde  det? Den tog slut fortare än kvickt, för säga vad man vill om denna trio tegelstenar, men lättlästa är de! Ett plus denna gång är även att karaktärssoppan lugnat sig – dvs. jag hade nu inga bekymmer att hålla reda på vem som var vem. Annars finns här både bra och mindre bra sidor; jag tycker den är onödigt lång och i ärlighetens namn tror jag inte att jag hängde med på alla turer, men ett plus ska boken få för slutet, som jag aldrig hade gissat mig till (och som jag tycker funkar).

På frågan om jag rekommenderar serien blir svaret “ja” för även om första boken var snäppet bättre än övriga så tycker jag att man ska ge denna svenska ungdomsfantasy en chans. Böckerna kanske blir lite utdragna vartefter, men pga. sin snabblästbarhet gör inte det jättemycket. Och vänta inte tre år mellan att läsa böckerna – man glömmer fort exakt vad som hänt och i Engelsfors bjuds det endast på små pusselbitar från tidigare böcker. Betyget landar på 3/5 för sista boken och för serien som helhet.

 

Tre ord om filmen: bättre än väntat. Gillade särskilt montaget till Kate Bushs Running Up That Hill!

 

Mina recensioner av Cirkeln och Eld.

Nyckeln
Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
Rabén & Sjögren 2013
813 sidor (galet!)
Engelsfors-trilogin #3
ISBN: 9789129677812
goodreads-snitt: 4,14

adlibris bokus cdon
pocket: adlibris bokus cdon

söndag 14 juni 2015

Maj 2015

Sent omsider ställde jag mig så framför kameran med en trevlig liten hög med böcker. Det har blivit dags att vifta med böckerna jag läste i maj, och det blev ett härligt stort hål i olästhyllan – så jäkla skönt! Ursäkta att ljudet är skräpigare än vanligt, jag behöver tydligen lära mig att tala högt och tydligt.

 

 

Vilken var din bästa bok i maj?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...