tisdag 31 december 2013

Två böcker som fyllde mig med tårar och kärlek

Ni fick rösta och ni valde två oväntat fina böcker åt mig att läsa i november och december. Tack! Det är dags att berätta om mina tårar och min lilla tonårsförälskelse.

 

Förr eller senare exploderar jag av John Green
Årets ungdomsbok på goodreads 2012 och filmatisering på gång – den här borde jag läst för länge sen!
   Vi börjar alltså med min tonårscrush, för föga överraskande så föll jag för Augustus. Det är väl klart! Men jag är för cynisk för mitt eget bästa, tänkte alldeles för tidigt ut hur det skulle gå och det tog dessutom nästan hela boken innan jag litade på honom. Kom aldrig undan den irritation jag kände mot mig själv för att jag inte bara kunde flyta med och bli tokkär. För det blev jag aldrig. Boken var bättre än väntat, men den var inte oslagbart underbar och den platsar inte på topplistan över 2013. Mysputtrig är ett ord som passar bra och jag var ju hela tiden tvungen att läsa vidare för att få reda på exakt hur det skulle gå. Men min cynism förstör och ledde till att jag inte förfasades ens lite och det blev därför inga tårar den här gången. Men cancer är så oerhört otäckt och Förr eller senare exploderar jag är riktigt bra. Det är faktiskt den första boken på väldigt, väldigt länge som jag klämde i mig på under 24 timmar.

[utläst 2013-12-08]


Förr eller senare exploderar jag
Originaltitel: The Fault in Our Stars
John Green 2012
Bonnier Carlsen 2013
308 sidor
ISBN: 9789163873669
goodreads-snitt: 4,50

häftad: bokus cdon pocket: adlibris bokus cdon
engelska: adlibris bokus cdon

Provläs!


 

Och nu kommer tårarna.

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
Berättelsen om Ronja har varit en av mina favoriter sedan jag såg filmen som tv-serie i början av 90-talet. Jag var knappa tio år och rände med min lillebror i skogen, byggde kojor, undvek militärer, klättrade i berg och utforskade omgivningarna. Och pappa såg ut som Mattis. Förmodligen är det därför jag gråter när Mattis gråter, för att han har skägg och han är snäll, precis som pappa. Men det säger väl mer om mig än om boken. Trots att jag vet att det kommer lösa sig så krasar mitt hjärta sönder när Mattis är ledsen, det gör så ohyggligt ont.
   Ronja Rövardotter är första boken jag läst av Astrid Lindgren som jag verkligen gillat. Hon skriver ju så bra och jag hör Rövarsången i bakgrunden när jag läser, ser vildvittrorna framför mig och känner en makalös längtan efter att bara vara ute i skogen. Det finns så mycket från min barndom i den här boken att det självklart blir en femma. Detta trots att jag kan filmen utan och innan, något som brukar vara ett aber då jag hatar att veta vad som ska hända.
   Men det finns ett men, när det blir dags för tvekamp låter det nämligen såhär: “Kvinnor och barn måste, såsom skick och bruk var, hållas borta. Det var inte nyttigt för dem ansågs det att se hur det gick till vid ‘vilddjursmöten’.” (s 180) Det är ett så onödigt stycke. Jag vill inte haka upp mig men det gör mig ilsk, det får mig att gnissla tänder. Känner ni mig så förstår ni varför, tycker ni att alla ska behandlas lika så borde ni förstå. Jag skrev en lång utläggning om detta, men jag orkar inte gnälla och tryckte på delete. Snälla människor, tänk!
   Men boken är så bra och jag hör Astrids röst när jag läser. Riktigt, riktigt bra.

[utläst 2013-11-28]


Ronja Rövardotter
Astrid Lindgren 1981
Rabén & Sjögren 2012
194 sidor
ISBN: 9789129683844
goodreads-snitt: 4,25

pocket: adlibris bokus cdon

 

 

Filmen är så välsignat bra. Astrids bästa (och Körbergs). Musiken och skogen!

Omröstningsdags: januari 2014

Varför är det så svårt att hinna med det man ska när det är helg? Jag skyller på min sociala kompetens som hindrar mig från att sitta vid datorn och uggla när jag har familj och vänner runt mig. Men nu har jag snott en stund för mig själv och lyckats spela in omröstningsvideon för januari. Dessutom lär fler videor dyka upp framöver, det är mycket att sammanfatta så här års. Men först och främt: vilken bok tycker du att jag ska läsa i januari?

Lille prinsen (0:33) goodreads
The Miraculous Journey of Edward Tulane (0:40) goodreads
Avig(0:53) bokus
Doppler (1:21) goodreads
Koltrasten som trodde att den var en ambulans (2:06) goodreads
Smaken (2:59) goodreads
Three Men In a Boat (4:50) goodreads

 

Omröstningen stänger senast 6 januari. Resultatet presenteras i en bookhaul- och tbr-video så snart brevbäraren kommer med mina sista julklappar :D

 

Vilken kortis ska Potaten roa sig med i januari?
 
pollcode.com free polls 

 

Ni ska ha tack för att ni röstat fram så pass bra böcker de senaste månaderna, mina tankar om november- och decemberböckerna bör dyka upp vilken dag som helst. Men jag kan avslöja att det blev såväl tårar som en liten tonårscrush.

 

Tack och gott nytt år!

torsdag 26 december 2013

Facit till adventskalendern 2013

Jag ombads ge er de rätta svaren på frågorna i adventskalendern, så här kommer de tillsammans med länkar till årets inlägg samt fjolårets inlägg om den illustratören.

 

facit1
2: Hans Bacher | 4: Enrique Fernández | 6: Charles Vess | 8: Gris Grimly | 10: Vera Brosgol

 

facit2
12: Ben Hatke | 14: E.H. Shepard | 16: Minna Sundberg
18: Peter Bergting | 20Mary Blair | 22: Sven Nordqvist

onsdag 25 december 2013

Och vinnarna är…

Nu govänner, nu har jag suttit och räknat och fixat i några timmar och äntligen har vi ett resultat. Tack till alla som varit med och lekt i december, hoppas ni har haft trevligt!

 


Bildkälla: Ben Hatkes blogg
Slänger med en julig bild från Ben Hatke, bara för att han ritar så mysigt!

 

Tre vinnare utlovades och tre vinnare blev det. Vi börjar bakifrån med tredjepriset som går till [Anna]. Andrapriset går till theheavenofbooks. Ni får välja mellan The Portent: De dödas rike, Persepolis, Blueberry Girl och A.L.I.E.E.E.N.

 

Och nu till vinnaren av förstapriset, en/flera valfria böcker från adventskalendern.

[trumvirvel]
Anna Persson

 

Grattis alla tre! Hör gärna av er via mejl om ni läser detta, annars får jag sätta mig och rota runt på nätet efter era mailadresser någon gång i mellandagarna.

Omslagsonsdag #24 valfritt

God jul på er, alla omslagsnördar! Som en klapp från mig blir det idag väldigt valfritt – välj själv ett eller flera av de teman vi roat oss med tidigare. Jag har länge haft en liten hög med siluettomslag jag velat få med, nu är det dags!

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras (förhoppningsvis) på Bokpotaten på söndag. uppe till höger.


Veckans snyggaste skulle kunna vara Me Before You eftersom jag gillar färgerna. Men When God Was a Rabbit ligger också bra till.

Vilket omslag är din favorit?

 

Här är alla teman vi haft hittilldags:
#1 blått
#2 rött
#3 siluetter
#4 fåglar
#5 grönt
#6 träd
#7 på andra hyllan
#8 folk i vatten
#9 katter
#10 skördetid
#11 cirkus
#12 ovanliga djur
#13 gult
#14 moln
#15 löv
#16 allhelgona och halloween
#17 blommor
#18 lila
#19 rosa
#20 fika
#21 glada barn
#22 paket
#23 jul

tisdag 24 december 2013

24 december 2013

Vi är framme, julafton är avklarad och adventskalendern är slut. Tro’t eller ej men jag hann faktiskt spela in en video idag, så här har ni mig stressad och dan i sopigt ljus och halvvägs utanför bild. YäY, potatvideo! ;D

 

 

Från början var det tänkt att jag skulle vara genomtänkt och prata innehållsrikt och strukturerat. Men, eeeh… Nä. Dessutom kom jag på att om jag bara gav 20 sekunder till varje bok skulle det ändå bli en aslång video, så försökte sätta lite fart på det hela.
   Och så skulle vi ju ha oss några vinnare också. Förlåt så mycket, men jag hinner inte innan midnatt och då kan jag väl lika gärna vänta tills imorrn. Nu ska jag försöka sova mig ostressad och jullugn, på återseende!

 

God jul!

måndag 23 december 2013

23 december 2013

potkal23

Granen står så grön och grann i stugan
Snö? Inte ens lite.

Välkommen till Potatens adventskalender 2013, en serie inlägg om böcker fulla med bilder. Här ska det fram till julafton bjudas på grafiska romaner och annat, med en utlottning på dopparedan. Häng på!

 

Dags för en serie jag snubblade över och slukades av. Detta är bra, detta vill jag ha så mycket mer av!


Saga av Brian K. Vaughan och Fiona Staples

Välkommen ut i rymden! Här finns allt: magi och monster, krig och kärlek. I ett långdraget krig utan slut faller två soldater från olika sidor för varandra och ett barn blir till. Föräldrarna har inget annat val än att fly och barnet berättar nu om dem för oss.
   Saga börjar så härligt oväntat, med en svettig kvinna som säger “Am I shitting? It feels like I’m shitting!” Detta är inget för den som har svårt för naket, sex, svordomar eller blod – men det är något för mig. Det är härligt påhittigt och skruvat.

Snabb lista över favoritfigurer: Isabel! The Stalk, Alana, Lying Cat! – de blir hela tiden fler och fler.


Bildkälla: ssfbookreview.com, thestereogram.com, io9.com (där det står en hel del!) och bartsbookshelf.co.uk

 

I ärlighetens namn: jag trodde detta skulle vara en lite småtrist serie, lite grabbigt fånig och beige. ICKE! Det är färgglatt (dock inte första kapitlet) och fantasifullt och när [minispoiler: de rosa spökena] dök upp föll mina murar – ge mig mer! Och jag tokälskar den blå nakenkatten som avslöjar alla som ljuger. Inte för att jag skulle vilja ha en sådan, men ändå :P
   Jag beställde andra boken direkt och sitter nu och läser för fullt. Funderade på att sträckläsa för er skull innan jul, men jag vill ju inte att den ska ta slut! Som ni förstår är detta en ny favorit – kolla upp den om du är lite skev i största allmänhet och lite skruvad sådär i synnerhet! Inte ens 70 kr, hinthintnudgenudgewinkwink

Provläs, provläs, provläs!

5 månader tills Vol. 3 dyker upp. Vill ha, vill ha, vill ha!

Saga, Volume 1
Brian K. Vaughan
Illustratör: Fiona Staples
Image Comics 2012
160 sidor
ISBN: 9781607066019
goodreads-snitt: 4,28

adlibris bokus cdon
Pris idag på Book Depository: 63,43 kr


Dagens fråga
Saga Vol. 1 är alltså den sista boken jag presenterar i adventskalendern 2013, så nu är ju den naturliga frågan: vilken bok (av de som varit med i kalendern) är din favorit, vilken lucka var bäst?

Alla böcker jag presenterar i adventskalendern 2013 är möjliga priser i decembertävlingen. Idag är sista dagen att haka på, mer info hittar du här och här.

söndag 22 december 2013

22 december 2013

Välkommen till Potatens adventskalender 2013, en serie inlägg om böcker fulla med bilder. Här ska det fram till julafton bjudas på grafiska romaner och annat, med en utlottning på dopparedan. Häng på!

 

Idag har jag läst något nytt, ännu ett fint seriealbum från härliga First Second.


Three Shadows
av Cyril Pedrosa

En mamma, en pappa och en son bor i ett litet hus bland kullar, fält och lummiga skogar. En idyllisk tillvaro tills tre skuggor visar sig på en kulle utanför huset och vägrar ge sig av. Det visar sig att de är ute efter sonen och att de inte går att diskutera med eller skrämma bort. De bara står där och går inte att bli av med.
   Three Shadows handlar mer om föräldrarna än om sonen, om deras sorg, något som alltid berör mig djupt för ingen förälder ska ju behöva förlora sitt barn. Det var detta som fick mig att börja gråta när jag läste Ronja Rövardotter, det var detta som gjorde att Three Shadows satte sig hos mig. Bara tanken på att föräldrar förlorar sina barn gör fruktansvärt ont på så många plan. Här handlar det främst om pappan som vägrar ge upp och försöker rädda sin son på alla sätt som finns.


Bildkälla: lynngardner.blogspot.se

 

Pedrosas tecknarstil är mjuk och följsam och gör särskilt början alldeles förförande. De hårda skuggorna passar sedan handlingen utmärkt längre fram när familjens paradis rasar. Det är en stil som lockar mig, de svartvita bilderna i kombination med den sparsamma texten gör detta till en stark läsning. Kolla in smakprovet på Macmillan.
   Jag hängde inte riktigt med i allt, förstod inte helt poängen med allt som hände, men kanske ger det sig vid en omläsning. För den här kommer jag att läsa igen! Betyget landade nu direkt efter läsningen på en rejäl fyra, men jag vet med mig själv att fyror kan bli femmor efter några dagars jäsande. Detta är definitivt en potentiell femma.


Bildkälla: readaboutcomics.com

 

Three Shadows
(Originaltitel: Trois Ombres)
Cyril Pedrosa 2007
First Second 2008
268 sidor
ISBN: 9781596432390
goodreads
-snitt: 4,04

Några glada ord om den fysiska boken: den är jättefin! Den har deckled edges och det är ju hur fint som helst.

Pris idag på Book Depository: 114,87 kr
adlibris bokus cdon


potkalmini22
Dagens fråga
Vem är illustratören bakom bilden ovan?
(Svara senast kl 23.59 ikväll!)

Alla böcker jag presenterar i adventskalendern 2013 är möjliga priser i decembertävlingen. Det är inte för sent att haka på, mer info hittar du här och här.

lördag 21 december 2013

21 december 2013

potkal21

Välkommen till Potatens adventskalender 2013, en serie inlägg om böcker fulla med bilder. Här ska det fram till julafton bjudas på grafiska romaner och annat, med en utlottning på dopparedan. Häng på!

 

Vi närmar oss julafton och denna adventskalenders slut. Idag blir det den sista gamlingen; den sista boken som jag redan läst och skrivit om på bloggen. Men den har sjöjungfrur så den får vara med!


Sailor Twain av Mark Siegel

Sailor Twain Or the Mermaid In the Hudson är berättelsen om en man på en ångbåt och en sjöjungfru från floden. Själva berättelsen har jag inget emot, men dessvärre läste jag denna serie online. Det är något jag alltmer tror vara största anledningen till att jag inte riktigt gillade den. Stilen är kantig, skitig och svartvitt kolkladdig och jag hade förmodligen gillat den bättre på papper än på skärm. (Att sidan jag läste den via dessutom laddade ungefär en bild var femte minut hjälpte säkert inte till.) Här finns en del riktigt fina bilder, men mestadels är det stilen nedan och i smakprovet – ett uns för sotigt för mig.
   Ju längre tiden går desto mer övertygad blir jag om att jag nog hade gillat den här i pappersformat. Så nu visar jag upp den för er, för kanske finns det någon där ute som känner sig lockad!

Bildkälla: sailortwain.com, där gick tidigare hela boken att läsa, nu verkar det dock vara begränsat till de första kapitlen. Kolla annars in amazons smakprov för att få en uppfattning om hur boken och stilen är.

goodreads-snitt: 3,75

Pris idag på Book Depository: 136,76 kr


Dagens fråga
Detta har inte mycket med jul att göra, men: vilket fantasidjur/-varelse är din favorit?

Alla böcker jag presenterar i adventskalendern 2013 är möjliga priser i decembertävlingen. Det är inte för sent att haka på, mer info hittar du här och här.

fredag 20 december 2013

20 december 2013

potkal20

Välkommen till Potatens adventskalender 2013, en serie inlägg om böcker fulla med bilder. Här ska det fram till julafton bjudas på grafiska romaner och annat, med en utlottning på dopparedan. Häng på!

Sist ut bland snyggingarna från min adoptionshög har vi dagens bok.

The Portent: De dödas rike av Peter Bergting

Peter Bergting är mannen bakom Legenden om Morwhayle, men han har även gjort serier. Detta är en fin skapelse som jag dessvärre aldrig riktigt förstod mig på. Men det betyder ju inte att den inte är bra. Det är snyggt och det är fantasy och jag ger gärna bort den till någon som vill ge den en chans. :)

 


Bildkälla: mangaforever.net, comicsreporter.com

Detta är alltså ett av de möjliga andra-/tredjepriserna från min adoptionshög. Skickas endast till en eventuell vinnare i Norden.

goodreads-snitt: 3,08

Finns dessvärre inte på Book Depository, däremot för runt en hundring på adlibris och bokus.

potkalmini20
Dagens fråga
Vem är illustratören bakom bilden ovan?
(Svara senast kl 23.59 ikväll!)

Alla böcker jag presenterar i adventskalendern 2013 är möjliga priser i decembertävlingen. Det är inte för sent att haka på, mer info hittar du här och här.

torsdag 19 december 2013

19 december 2013

potkal19

Woho – färdig med julkorten! Inte en dag för tidigt, snarare tre dar för sent…

Välkommen till Potatens adventskalender 2013, en serie inlägg om böcker fulla med bilder. Här ska det fram till julafton bjudas på grafiska romaner och annat, med en utlottning på dopparedan. Häng på!

 

Men vänta lite här nu, har vi inte redan haft en lucka med honom?
   Jo.
   …what’s your point?

 

Shaun Tan

 

Idag tänkte jag fokusera mer på hans korta bilderböcker, fast sen råkade jag köpa en av hans anteckningsböcker så den fokuseringen är nu lite mer ofokuserad. Uhm, ja.

The Bird King är en snygg, påkostad anteckningsaktig bok där Shaun Tan visar upp sina skisser. Mycket är tidiga skisser av sådant som en Tan-nörd känner igen, men här finns även en hel del nytt och smarrigt. Första och sista kapitlet (av fyra) blir höjdpunkterna för mig, i första är det mer färdiga bilder och i sista är det helt ofärdiga skisser av idéer som bara ploppat upp i huvudet på honom. Det var här min egen hjärna började mala och innan jag visste ordet av satt jag och tecknade dinosaurieben i en lövskogsbrant (hmm?). Ännu en riktigt fin bok från Tan, men på ett helt annat sätt än hans färdiga verk.


Bildkälla: Shaun Tans hemsida, där finns fler bilder för den nyfikne.

 

Och så var det bilderböckerna. Jag har skrivit om de tre första förr (klicka på dem för att läsa mitt yrande/recensioner). Tycker verkligen att vinnaren i decembertävlingen bör veta att de flesta av Shaun Tans böcker är vinnbara :D

Anteckningsböcker

Pris idag på Book Depository: Från 75,16 kr
Jag orkar inte skriva ut för varje bok, följ länken och kolla själv istället :)
Om du vill ha hans bilderböcker på svenska så är de inte heller jättedyra (på adlibris och bokus).


Dagens fråga
Vad gör du för att din kreativitet ska trivas?

Alla böcker jag presenterar i adventskalendern 2013 är möjliga priser i decembertävlingen. Det är inte för sent att haka på, mer info hittar du här och här.

onsdag 18 december 2013

Omslagsonsdag #23 jul

Sista onsdagen innan julafton, det är klart det blir jultema! Jag hinner inte alls med allt jag borde hinna med och det blev därför en snabbletning efter juliga omslag, men jag hittade ändå en spretig liten samling.

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras (förhoppningsvis) på Bokpotaten på söndag. uppe till höger.

book-covers-christmas-1book-covers-christmas-2
Bildkälla för den sista: curledupwithabook

Veckans snyggaste är antingen den första eller den sista (men förmodligen den första lite mer), jag är svag för snygga klassiker.

Som bonus får ni några Harry Potter-böcker, för inga böcker skriker för mig JUL som Rowlings magiska värld.

Vilket omslag är din favorit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...