lördag 30 november 2013

Inför morgondagens premiär

potatens-adventskalender-20

Är ni beredda? Det är jag. Nästan.

Imorgon är det så äntligen dags för alla julkalendrar att dra igång, vissa har tjuvstartat sedan länge men första december är ju ändå första december. Jag tänkte att ni här skulle få några ytterligare funderingar kring min decembertävling, hur den är upplagd och hur jag har tänkt mig att det ska gå till.

 

Öppna frågor
De öppna frågorna har inget facit. Alla såna frågor kommer vara öppna t o m 23 december kl 23.59 och alla kommentarer med svar kommer att publiceras direkt (eller så fort jag kollat att det inte är spam). Här ingår även eventuella boktipsfrågor och det är alltså okej att tipsa om böcker någon annan redan tipsat om. MEN! jag kommer, som alltid, att ge extrapoäng till smarta svar, så använd gärna hjärnan lite extra! En fråga skulle kunna se ut såhär:

Vilken är din favoritbok?

Ett svar skulle kunna vara “OMG!!! HARRY POTTER!!!” (1 poäng) eller en härlig utläggning om hur J.K. Rowlings böcker ändrat ditt liv till det bättre. (Skulle eventuellt kunna ge fler poäng, det är upp till mig. Domarn dömer!)

 

Stängda frågor
Det kommer att bli 11 stängda frågor, dvs. frågor där det finns ett korrekt svar. Dessa stänger kl 23.59 samma dag (om det inte står något annat) och era svar publiceras alla efter stängning. De stängda frågorna fokuserar på illustratörer jag har yrat om här på bloggen. Om du inte vet var du ska börja leta så föreslår jag adventskalendern 2012 samt taggen illustratör. (Jag vet att bloggers sökruta är allt annat än bra, prova istället att googla bokpotaten.blogspot.se + sökord.) En fråga skulle kunna se ut såhär:

potkv1
Vem är den oerhört talangfulla knölen bakom bilden till vänster?

Svaret (se bild ovan) är naturligtvis Elen Söderberg eller “Men det är ju du, din dumma schizofrena potat! ;)” (1 poäng)

 

På julafton sätter jag mig och räknar ihop era poäng, klipper ut lotter och fyller min Alice i Underlandet-mugg innan jag drar tre vinnare. Vinnarna borde alltså presenteras innan Kalle Anka, möjligtvis senare under kvällen när allt julklappspapper städats undan. Observera att det inte blir någon fråga den 24 december.

 

Hoppas ni hänger med och leker i december, jag ska försöka att inte krångla till det för mycket för er :) Och tveka inte att säga ifrån om något verkar konstigt.

 

På återseende i decemberyran!

 

(Mer om reglerna finns här.)

torsdag 28 november 2013

TBR: december 2013

Men Elen lilla, är du ute i god tid? Ja, det var som tusan! Det är återigen dags för er att säga vad ni tycker; vad ska jag läsa i december?

 

 

Och ja, jag tillåter mig själv att vara lite mystisk här eftersom det är adventskalender på gång. Ni får nöja er med en teaser-bild så länge ;)
   Det blir alltså en hel del grafiska romaner och liknande för mig (och er) i december; min stackars brevbärare har pusslat ner Book Depository-paket i brevlådan i två veckor nu och fler är på väg. Mmm, mumma!

 

tbrdecember

 

Här är böckerna ni kan rösta på:
Konsten att vara kvinna (0:50) goodreads
Tidsresenärens hustru (1:11) goodreads
Splintered (1:39) goodreads
Förr eller senare exploderar jag (2:22) goodreads
The Ocean at the End of the Lane (2:51) goodreads
American Gods (3:26) goodreads


Omröstningen avslutad.

Tack!

onsdag 27 november 2013

Carrie av Stephen King

Eftersom ni var omtänksamma nog att rösta på vad jag skulle läsa i oktober är det inte mer än rätt att jag sätter mig ner och faktiskt skriver några rader om boken i fråga. Så akta er, här kommer Carrie!

Ibland kan jag undra lite vad jag hade väntat mig med den här boken, kanske mer skräck eller några riktigt överraskande vändningar? Dessvärre blev Carrie en blek upplevelse för mig, kände mig aldrig uppskrämd. Det mest skrämmande är helt andra saker, som avsaknaden av sexualkunskap i USA (eller grundläggande kunskap om människokroppen – vem fanken har inte hört talas om menstruationscykeln vid 17 års ålder?!), eller att det inte finns några kapitel i boken (oh noes!). Obehagligt är givetvis också att i en värld där folk ska veta allt om alla och lägga sig i var det ingen som gjorde något åt mammans behandling av Carrie, samt att många av eleverna på skolan är såna as. Men att kalla boken för skräck? Nej, det tycker jag inte.

Mitt största problem med Carrie var att Herr King tidigt spoilade hela kalaset, även om jag inte får alla detaljer direkt så berättar han vad som ska hända och detta är ett upplägg jag aldrig förstått mig på! Det handlar alltså om utstötta Carrie som lockas med på bal där hon utsätts för avskyvärdheter av coola gänget och därefter flippar helt.
   För mig är varje bok en investering i tid och ork, eftersom jag läser så långsamt, så när jag på första sidorna får reda på vad som ska hända på bokens sista sidor tappar jag läslusten direkt. Sån är jag och hade det inte varit för att ni röstat fram den här boken och brytt er (och för att den ändå är så pass lättläst och kort) så hade jag förmodligen inte läst ut den.

Sammanfattningsvis: en okej bok men nej, inget för mig. Men filmen ska jag ändå se på bio nu snart, bara för att. Tål egentligen inte skräckfilmer, men borde inte vara så farligt när jag redan vet vad som ska hända. Eller?

[utläst 2013-10-20]

 

Carrie
Stephen King 1974
Bra Böcker 2009
246 sidor
ISBN: 9789170028137
goodreads-snitt: 3,82

häftad: adlibris bokus cdon

För fler mer eller mindre skrämmande böcker kika in på Nellys #skräckläs2013.

Omslagsonsdag #20 fika

Det blir ett spretigt bokomslagsinlägg idag när vi siktar in oss på kakor och något varmt att dricka.

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras (förhoppningsvis) på Bokpotaten på söndag. uppe till höger.


book covers fika 2book covers fika 4book covers fika 1book covers fika 3

Veckans snyggaste skulle kunna vara The irresistible Blueberry Bakeshop & Café helt pga. den underbara blåbärsfärgen eller Green Vanilla Tea för hela utemysatmosfären. Måste även medge att jag blir lite nyfiken – hur förändrade egentligen tehuvor världen?

Vilket omslag är din favorit?

 


Bildkälla:
Here comes the sun

På tal om böcker och fika: Penguins muggar. Nu är jag ju ingen storkonsument av klassiker, men en mugg med exempelvis Animal Farm hade jag allt stått ut med :} Hör du det, tomten?

måndag 25 november 2013

Potatens adventskalender 2013

På söndag börjas det!

Ännu en boktävling i december? Jo, det verkar inte bättre. Men mitt mål är, precis som förra året, att få er att läsa grafiska romaner och därför är det uteslutande snyggingar ni ska få tävla om. Det är snart dags för Potatens adventskalender 2013!

I december kommer jag frossa i grafiska romaner, bilderböcker och andra snyggingar. Om jag hade varit ekonomiskt oberoende hade jag läst en ny bok varje dag, men så roligt ska vi inte ha ;) Det blir istället en blandning av för mig nya böcker samt gamlingar jag läst tidigare. Varje dag (förhoppningsvis) presenteras en bok som du kan vinna, det blir en fråga/uppgift/klurighet per dag och för varje korrekt svar får du en lott. På julafton dras vinnarna och böcker skickas hit och dit.

 

Detta är vad ni tävlar om:

Förstapris blir en eller två böcker från Book Depository. Vinnaren väljer fritt bland de böcker jag presenterat i adventskalendern under december.*

Andra- och tredjepris blir en av snyggingarna i min adoptionshög.

 

För att få vara med behöver du samla ihop minst 12 lotter, men ju fler lotter du skrapar ihop desto större vinstchans. Du behöver inte bo i Sverige för att vinna, förstapris skickas till dessa länder och andra- och tredjepris skickas inom Norden.

Några lotter kan du samla ihop redan nu genom att tipsa om adventskalendern på din blogg eller liknande, länka hit samt länka till ditt inlägg i en kommentar här. (Detta lät knöligare än vad det är, men ni fattar.) Alla som gör detta innan 10 december belönas med 5 lotter.

 

Frågor på detta?

 

*Prisgräns 125 kronor. Böckerna jag presenterar kostar i dagsläget mindre än så, men om pundet rusar, kronan dalar eller Book Depository höjer sina priser kan vissa av böckerna bli ovalbara.

(Vad jag gör på bilderna? Sjunger, givetvis. För sån är jag.)

torsdag 21 november 2013

Sommarregler av Shaun Tan

Välkommen till en värld som inte är helt olik vår egen men ändå lite sådär skruvad som Shaun Tans världar brukar vara. Sommaren är slut och det är dags att sammanfatta: vad har vi lärt oss?

“Bryt aldrig mot reglerna. Framför allt om du inte begriper dem.”

 

Shaun Tan vet vad han gör, återigen har han fyllt en bok med stora fantastiska illustrationer och återigen sitter jag och bläddrar fram och tillbaka med ett leende på läpparna. Det är såhär jag vill ha min Tan, med stora bilder och lite text. Sommarregler är en blandning av härliga illustrationer och obegripligheter, men här finns en poäng som inte är alltför svår att greppa. Det är kanske inte den bästa av Shaun Tans böcker men den är likväl en skatt i bokhyllan och jag känner hur den växer till sig för varje läsning.

Jag läser den lösa handlingen som två bröder och ett sommarlov, men precis som Shaun Tan själv säger så är det upp till läsaren att tolka. Och just detta är ju så skönt! Att slippa få allt skrivit på näsan, att istället kunna sitta och fundera, använda hjärnan på riktigt och tänka ut sina egna berättelser. Så vet du vad? Du borde lägga rabarber på Sommarregler, för Shaun Tan är fortfarande Shaun Tan och hans böcker är makalösa.

Klicka runt lite på bokens hemsida, under extras finns en hel hög med trevliga videor där Shaun Tan berättar om boken och bilderna. Hade han varit lite äldre hade jag kallat honom mysgubbe – han är ju hur härlig som helst. Alla bilder ovan är hämtade från shauntan.net.

 

Detta var ett recex från Kabusa Böcker, hela nördiga jag tackar ödmjukast.


Sommarregler
(Rules of Summer)
Shaun Tan 2013
Kabusa Böcker 2013
60 sidor
ISBN: 9789173553360
goodreads-snitt: 4,51

adlibris bokus cdon

 

 

Jag behöver mer Shaun Tan i såväl min bokhylla som mitt liv. Det kan vara så att jag råkade beställa ännu en bok alldeles nyss. Ojdå! (Bilden ovan är en affisch han gjorde till Australia's Children's Book Week 2008, funnen här.)

Tides av Betsy Cornwell

elenssäl3

 

Det har blivit dags för den snygga selkie-boken.

Det är Noahs sista sommar innan college och på något sätt har han lyckats få ett eftertraktat jobb på marina institutet på ön bredvid den där hans mormor är fyrvaktare. Med sig har han sin lillasyster Lo, som han hoppas ska komma undan sina ätstörningar när de lämnar fastlandet. Här har vi dem alltså: mormodern, Noah och Lo.
   Och så var det sälmänniskorna: den gamla, storebrodern som längtar bort och lillasystern. Lägg därtill en gammal vetenskapsman och vi har i princip lärt känna karaktärerna i den här boken. Sju pers?! Det är för lite. På tok för lite!  Och häri ligger mitt problem: allt är för simpelt. Även om jag verkligen gillar berättelsen som sådan och legenderna kring sälfolket, så finns här inga kringelikrokar. Vi behöver aldrig undra hur det ska gå, vem som är skyldig till vad. Jag hade velat luska med Noah, jag hade velat undra vad det var för underligt med Mara, vilken hennes hemlighet var. Nu får både vi och Noah reda på det för lätt och de behöver heller aldrig slåss för sin kärlek till varann. Det känns därför som en okomplicerad barnbok (jag menar inte att alla barnböcker är simpla, missförstå mig rätt här), men sedan blir det våldsamt på ett sätt som inte alls känns som det är skrivet för barn. Jag är kluven och förvirrad; vem är den här boken skriven för egentligen?

 


Bildkälla: wikipedia

 

Tides utspelar sig på ögruppen The Isles of Shoals, en mil från USA:s östkust och jag gillar verkligen att det är en verklig plats. Här finns ett fyrtorn på White, en fyrvaktarstuga. På bilden ovan syns t o m den gamla täckta korridoren mellan de båda (som nämns i boken). Detta bidrar till att jag vill gilla boken, men Cornwell gör det så svårt för mig. Från hur Noah får sitt supersommarjobb till lösningen på bokens stora mysterium – det är för enkelt. Lägg där till att Mara gör en Nora och missförstår saker på ett tämligen obegripligt sätt. Nej, jag är inte nöjd och det är jäkligt synd. Det blir ändå en svag trea i betyg pga. den härliga mytologin, men det hade kunnat bli så mycket bättre.

 


Tides
Betsy Cornwell 2013
Clarion Books 2013
294 sidor
ISBN: 9780547927725
goodreads-snitt: 3,70

adlibris bokus cdon

 

 

En jämförelse mellan Tides och The Brides of Rollrock Island blir ganska konstig. Båda sades vara ungdomsböcker men den ena är för barnslig och den andra för vuxen. Jag gillar hur välgjord och välskriven Rollrock var, men jag gillar mytologin bättre i Tides. Jag får helt enkelt ta de russin ur kakan som passar nu när jag funderar vidare på mina egna undervattensvarelser…

Och bilden överst är min, bara min!

onsdag 20 november 2013

Omslagsonsdag #19 rosa

Ursäkta röran, jag skyller på äcklig förkylning och hoppas att ni har överseende. Nu är det dags för rosa omslag, bara för att ;]

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på Bokpotaten på söndag (till höger).


book covers pink 2
book covers pink 1
book covers pink 4
book covers pink 5
book covers pink 3

Veckans snyggaste är Penguins broderiklassiker – så jäkla snygga och smart att ha med baksidan. Vill ha, vill ha, vill ha!

Vilket omslag är din favorit?

tisdag 19 november 2013

The Brides of Rollrock Island

stenshuvud

Selkies, min senaste insnöning. Detta är första boken jag läser om dessa sälmänniskor, en riktigt välskriven bok med förtrollningar och girigt mansfolk på en ö ute i havet.

I The Brides of Rollrock Island får vi följa olika personer i olika tider men det hela kretsar kring Misskaella, en halvgalen och utstött häxa som skor sig på karlarnas längtan efter den perfekta hustrun genom att göra kvinnor av sälar. Här finns lite magi (naturligtvis, sälar tappar inte sina skinn bara sådär) men det handlar mer om människor än om selkies.
   Ska vi dra in kvinnosyn i det här? Vi befinner oss alltså på en ö som vanliga kvinnor helt övergivit, där det inte föds flickor längre. En ö där de kvinnliga förebilder pojkarna växer upp med är milda, aldrig säger emot eller klagar, rör sig långsamt och mjukt och aldrig ställer krav. Men sälkvinnor är inte människokvinnor och jag tycker ändå att författaren klarar ut det hela utan att feministpotaten blir alltför upprörd. Margo Lanagan vet vad hon pysslar med och hon skriver riktigt bra; tempot är lågt, men inte plågsamt lågt. Det är en bok som kräver uppmärksamhet när man läser och som mer hör hemma i vuxenhyllan än bland ungdomsböckerna. Måste medge att jag blev nyfiken på mer från den här författaren, låter Tender Morsels bekant?

Det här är inte en gullig berättelse om en pojke som blir kär i en säl, det är en riktigt mörk historia om girighet och frågan är vem som egentligen blir lyckligare av att alla dessa sälar dras upp på land.  The Brides of Rollrock Island visade sig vara en oväntat tung berättelse om själviskhet och i viss mån om osjälviskhet, om längtan och begär. Om sälkvinnor och mansfolk, hav och vindpinade öar. Det är definitivt inte en bok som kommer passa alla, men jag trivs trots obehag.


The Brides of Rollrock Island
(Originaltitel AUS/NZ: Sea Hearts)
Margo Lanagan 2012
David Fickling Books 2013
307 sidor
ISBN: 9781849921121
goodreads-snitt: 3,77

häftad: adlibris bokus cdon

 

Och hur var det nu med omslaget? Nä, det passar ju inte boken alls. Så vad finns det att välja mellan?

Okej, så det första är ännu värre, men det svarta (originalomslaget?) hade jag stått ut med, det är lagom otrevligt och konstigt även om jag tycker de ser för buttra ut. Bäst är tveklöst det tyska till höger, snyggt och passar dessutom berättelsen på riktigt!

torsdag 14 november 2013

100 bästa enligt BBC–bara för att!

Trots diverse litteraturkurser inom engelskspråkig litteratur i allmänhet och brittisk litteratur i synnerhet, så känner jag mig långt ifrån allmänbildad när det kommer till böcker man “ska” läsa. Det här är ju en lista över just det och därför är kanske mitt något magra resultat inte så chockerande. (Listan hittade jag hos boksmurfen.) TBR betyder att boken står i olästhyllan och väntar.

1 Stolthet och fördom - Jane Austen Den var väl okej, men ack så långsam.
2 Sagan om ringen - JRR Tolkien Började, fastnade, ville inte försöka igen.
3 Jane Eyre - Charlotte Brontë Kurslitteratur som jag minns som enbart dryg.
4 Harry Potter-serien - JK Rowling Ja, ja, ja!!!
5 Dödssynden - Harper Lee Japp, gillade lite lagom sådär
6 Bibeln. Inte än, men jag ska prova. Den står i olästhyllan och väntar. TBR
7 Svindlande höjder - Emily Brontë. Sett filmen, det får minsann räcka.
8 1984 - George Orwell Ohja, långsam historia det här.
9 Den mörka materian - Philip Pullman. Sett filmen och därmed sabbat läsningen för mig själv, så det kommer nog inte bli av.
10 Lysande utsikter - Charles Dickens
11 Unga kvinnor - Louisa May Alcott
12 Tess av D’Urbervilles - Thomas Hardy
13 Moment 22 - Joseph Heller. TBR!
14
Shakespeares samlade verk. Inte läst allt, men vi spenderade några intensiva veckor med denne mannen när jag läste British Literature and the Irish Angle. Tror jag klarar mig så.
15 Rebecca - Daphne Du Maurier
16 Hobbiten - JRR Tolkien Japp, halvdryg. Inget som fick mig att vilja försöka läsa Sagan om ringen igen direkt.
17 Fågelsång - Sebastian Faulk
18 Räddaren i nöden - JD Salinger Läst, inget för mig!
19 Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger. TBR!
20
Middlemarch - George Eliot

21 Borta med vinden - Margaret Mitchell. Läste en kortversion – gillade inte alls.
22 Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald Gillade, även om den var  lite åt det sega hållet.
23 Bleak House - Charles Dickens
24 Krig och fred - Leo Tolstoy
25 Liftarens guide till galaxen - Douglas Adams. Håller på, typ. Läst första (och andra?) boken. TBR
26 En förlorad värld - Evelyn Waugh
27 Brott och straff - Fjodor Dostoyevsky
28 Vredens druvor - John Steinbeck. TBR!
29
Alice i Underlandet - Lewis Carroll Flummeti-flumflum! Läst en gång, räckte.
30 Det susar i säven - Kenneth Grahame
31 Anna Karenina - Leo Tolstoy
32 David Copperfield - Charles Dickens
33 Berättelsen om Narnia - CS Lewis. Funderar ibland på att läsa Narnia, men kan ju berättelsen utan och innan från den härliga TV-serien som gick på 90-talet så det tar emot lite med.
34 Emma - Jane Austen
35 Övertalning - Jane Austen
36 Häxan och lejonet - CS Lewis. Se ovan.
37 Flyga drake - Khaled Hosseini. Försökte lyssna på den, men tyckte den var dryg och tyade inte mer än 60 minuter.
38 Kapten Corellis mandolin - Louis De Bernieres
39 En geishas memoarer - Arthur Golden
40 Nalle Puh - A.A. Milne Ja, goaste original-Puh!

41 Djurfarmen - George Orwell Underbar!
42 Da Vinci-koden - Dan Brown Utläst på nolltid, här finns ett driv som är sällsynt men gillade inte Browns språkhantering.
43 Hundra år av ensamhet - Gabriel Garcia Marquez. Inte läst, men pappa har hållit på att läsa denna sen 80-talet – det avskräcker mig ;)
44 En bön för Owen Meaney - John Irving
45 Den vitklädda kvinnan - Wilkie Collins
46 Anne på Grönkulla - LM Montgomery
47 Fjärran från vimlets yra - Thomas Hardy
48 Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood
49 Flugornas herre - William Golding Riktgit bra!
50 Försoning - Ian McEwan
51 Berättelsen om Pi - Yann Martel Blö, vad jag inte gillad denna.
52 Arrakis - ökenplaneten - Frank Herbert
53 Nya vindar över Cold Comfort Farm - Stella Gibbons
54 Förnuft och känsla - Jane Austen
55 En lämplig ung man - Vikram Seth
56 Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafon
57 Två städer - Charles Dickens
58 Du sköna nya värld - Aldous Huxley
59 Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - Mark Haddon Potaten gillar!
60 Kärlek i kolerans tid - Gabriel Garcia Marquez

61 Möss och människor - John Steinbeck
62 Lolita - Vladimir Nabokov
63 Den hemliga historien - Donna Tartt. Ibland tror jag att jag vill läsa den, men sen ångrar jag mig alltid - varför?
64 Flickan från ovan - Alice Sebold
65 Greven av Monte Cristo - Alexandre Dumas
66 På drift - Jack Kerouac
67 Jude Fawley - Thomas Hardy
68 Bridget Jones dagbok - Helen Fielding En av böckerna som satte fart på mitt läsande efter gymnasiet, det ska den ha tack för!
69 Midnattsbarnen - Salman Rushdie
70 Moby Dick - Herman Melville
71 Oliver Twist - Charles Dickens
72 Dracula - Bram Stoker TBR
73 Den hemliga trädgården - Frances Hodgson Burnett Den här skulle man egentligen läst när man var liten, inte 25+. Men, men… bättre sent än aldrig.
74 Notes From A Small Island - Bill Bryson
75 Odysseus - James Joyce
76 Helvetet (del av Den gudomliga komedin) - Dante
77 Sommarlägret på Vildkattsön - Arthur Ransome
78 Den stora gruvstrejken - Emile Zola
79 Fåfängans marknad - William Makepeace Thackeray
80 De besatta - AS Byatt

81 En julsaga - Charles Dickens
82 Cloud Atlas - David Mitchell
83 Purpurfärgen - Alice Walker
84 Återstoden av dagen - Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary - Gustave Flaubert Lyssnade på den, drygaste boken 2013.
86 En ömtålig balans - Rohinton Mistry
87 Min vän Charlotte - E.B. White
88 Fem personer du möter i himlen - Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle TBR
90 The Faraway Tree Collection - Enid Blyton
91 Mörkrets hjärta - Joseph Conrad Läste den på BTH, minns den som svårläst men värd mödan.
92 Den lille prinsen - Antoine De Saint-Exupery. Med i månadens TBR!
93 Getingfabriken - Iain Banks
94 Den långa flykten - Richard Adams  Vilka TV-barndomsminnen!
95 Dumskallarnas sammansvärjning - John Kennedy Toole
96 Fem svarta höns - Nevil Shute
97 De tre musketörerna - Alexandre Dumas
98 Hamlet - William Shakespeare
99 Kalle och chokladfabriken - Roald Dahl Inte alls svag för den här historien. Dahl kan bättre! Kommer inte läsa.
100 Samhällets olycksbarn - Victor Hugo Så tjock, så känd. Tror verkligen inte att jag kommer orka ta mig igenom denna.

 

Jösses, vilken engelsk lista! Fem från Charles Dickens och fyra Jane Austen. Konstigt att de har med Shakespeares samlade verk och Hamlet (måste man läsa Hamlet två gånger?). Likadant med Narnia – först kommer hela serien, sen kommer Häxan och lejonet. Hur tänkte de där?

22% känns ändå okej och med böckerna i min olästhylla kommer jag upp i 29%. Det är verkligen inte min typ av böcker det mesta här. På listan finns även böcker jag inte läst från författare jag gillar (t ex Nevil Shute!) och andra böcker från författare jag inte alls vill läsa igen (t ex Jane Austen, förlåt mig men jag orkar bara inte).

Hur många knaprar du ihop?

onsdag 13 november 2013

Omslagsonsdag #18 lila

Var går gränsen mellan lila och rosa? Detta är en ständig dispyt i vårt brädspelargäng: är vagnarna rosa eller lila i Ticket to Ride? Vi är oense och inget kan få oss att enas. Med detta i åtanke är det upp till var och en att denna vecka dra sin egen gränslinje mellan de båda, för inte vågar ni väl slösa era rosa omslag denna veckan? Man vet ju aldrig vilket tema som komma skall ;)

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på Bokpotaten på söndag (till höger).

book cover purplebook covers purple2book covers purple 3

Veckans snyggaste är återigen en Flight-volym. Och Breadcrumbs :}

Vilket omslag är din favorit?

 

Ett litet tips: jag gör mig just nu av med en massa böcker, gratis. Först till kvarn! (Se länk uppe till höger.)

tisdag 12 november 2013

Länkkärlek som kanske passerat bäst före-datum?

Ibland skriver jag inlägg som jag glömmer publicera och sedan hittar långt senare – detta är ett sådant. Här kommer en hög med länkkärlek och lite annat från i somras/höstas.

 

SF-bokhandeln upplyste oss om Ballet Dancers in Random Situations. Underbart! :D Och naturligtvis finns det en bokrelaterad också! Dessutom tipsade de om ritomaten på Malmöfestivalen! Tyvärr hittade jag inte till Malmö i år men får hoppas på att både jag och den här fina idén kan återkomma.

 

En lista över svenska ord som ofta blir felstavade. Har ni full koll? Baserat på bokbloggar jag läser är svaret på den frågan ett rungande NEJ! Jag hade själv stenkoll när jag gick i skolan men sedan studenten 2004 har alltfler alternativa stavningar letat sig in i min repertoar. Spelar det någon roll att man inte stavar rätt? Jag är övertygad om att när man ser felstavningar och andra språkliga ofog överallt blir det snart svårt att själv stava rätt – även om man, som jag, aldrig haft problem med det tidigare. Det gör mig därför så oerhört arg och ledsen när stora tidsskrifter och dylikt inte kan bemöda sig med att läsa igenom det de skriver innan de publicerar. Det gör minsann inte saken bättre. FY ER!!!

 

Calliope tipsade om Hand in Hand, varifrån bilden ovan är hämtad. En länk som passar oerhört bra såhär i NaNoWriMo-tider. Om jag skriver? Inte alls så mycket som jag hade tänkt göra nu i november, men imorrn har jag en playdate med min fantasyvärld på ett café i staun. Kanske hjälper det?

På tal om Gaiman: Snart kommer Neil Gaimans Fortunately the Milk, följ länken för att få lite info om varför den kommer finns i två versioner. Och kolla här för att se ett utdrag ur den variant jag skulle vilja ha :}

 

Via bokhora hittade vi till 17 Problems Only Book Lovers Will Understand. Den ska med här pga. #1, #4, #5, #7!!!, #10-13(ffs!!!) och för att ovanstående dansanta trollkarl kan vara den bästa giffen på hela internettet! Det är en delad förstaplats, men ändå – that’s my childhood, right there!

“Böckerna först, vet du väl!”

Häng och dra, häng och dra!

Potaten är generös i november

Min adoptionshög växer och växer. Den är nu så stor att den är i vägen och därför är det dags att rensa. Hur? Genom att i november ge bort böcker. Till dig.

Ge bort?
  
Ja, ge bort.

Frakten står du för. Jag kommer i första hand att använda mig av mitt lager med gamla adlibris-/book depository-paket och vanliga frimärken, när de är slut blir det postens påsar. Glöm inte att räkna med skrymmandeavgift på paket som är tjockare än 3 cm! Det blir då två frimärken extra – postens påhitt, inte mitt.
   Kan och vill du ses på riktigt och få böckerna direkt i näven så går det givetvis också bra. I så fall är det Karlskrona som gäller (eventuellt en snabbis i Lund och Göteborg runt andra advent).

 

Eftersom jag planerar så bra så var kameran helt urladdad och det blev därför halvkassa bilder med min ajFån - hoppas att ni ser ändå. Mer ingående beskrivning av skick fås mot begäran. (Alla böcker med bruten rygg finns för enkelhetens skull på samma bild.) Se även mina adoptionsvideor där de flesta böckerna visas upp. Alla böcker är i pocket, storpocket och danskt band utom Betvingade som är inbunden. Observera att jag inte ger bort alla böcker i min adoptionshög, utan novembergenerositeten omfattar endast böckerna i detta inlägg.

IMG_3390

Terrorismens historia av Björn Kumm ISBN: 9189442938
Heligt guld  av David Gibbins ISBN: 9789172638983
Deathnote #1-3 av Tsugumi Ohba och Takeshi Obata ISBN: 9789172699472 / 9789172699489 / 9789172699502
Box 21 av Roslund & Hellström ISBN: 9164202038
Paganinikontraktet av Kepler ISBN: 9789170018831
Havets fångar (Vargbröder/Han som föddes att möta mörkret #2)  av Michelle Paver ISBN: 9789170014604
Witch Child av Celia Rees ISBN: 9781408800263
Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl ISBN: 9780141326085

IMG_3392

Lägg ner! av Michael Moore ISBN: 9170371083
En drink före kriget av Denis Lehane ISBN: 9170013861
Vampyrens märke av P.C. Cast och Kristin Cast ISBN: 9789170017650
Blood Rights av Kristen Painter ISBN: 9780316084772
Diamantsvärdet och träsvärdet II av Nick Perumov ISBN: 9789188858542 (Första boken finns längre ner)
Dräparen av Andreas Roman ISBN: 9189128311
Betvingade av Simona Ahrnstedt ISBN: 9789173517454

IMG_3393

Sagan om Mallorea (hela serien, första boken  nedan) av David Eddings ISBN: 9132432860 / 9132435789 / 9132435797 / 9132435800 / 9132435819

IMG_3386

I den här högen hittar ni böckerna med bruten rygg.
Sagan om Mallorea (hela serien, se ovan) av David Eddings ISBN: 9132432860 / 9132435789 / 9132435797 / 9132435800 / 9132435819
Mannen i sjön av Arnaldur Indriðason ISBN: 9789172638174
Patient 67 av Denis Lehane ISBN: 9170011834
Diamantsvärdet och träsvärdet I av Nick Perumov ISBN: 9789188858450 (Andra boken finns längre upp.)
Dancing With the Devil av Keri Arthur ISBN: 9780749908942
Gargoylen av Andrew Davidson ISBN: 9789113031354 (Med svarta sidkanter! :D)
Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri ISBN: 9170011206

IMG_3388

80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange ISBN: 9789189632790
Den Magiska Cirkeln av Anders Sundelin ISBN: 9789173433969
Fel grav av Kelly Link ISBN: 9789185763245
Glennkill av Leonie Swann ISBN: 9789150108026
Vad gör alla superokända människor hela dagarna? av Fredrik Lindström ISBN: 9100579416
Skräck och avsky i Las Vegas av Hunter S. Thompson ISBN: 9789086369316
Sargassohavet av Jean Rhys ISBN: 9789174990171
Hitta Violet Park av Jenny Valentine ISBN: 9789186095215
Kort kjol av Christina Wahldén ISBN: 9789129675535
Beijing Doll av Chun Sue ISBN: 9170020329

 

Ni får jättegärna sprida detta vidare, ju fler som vet om det desto fler böcker blir jag ju av med. Tack :)

Först till kvarn gäller. Håll till godo!

torsdag 7 november 2013

TBR: november 2013

Dagarna springer ifrån mig, vi är redan en hel vecka in i november. (Hur i hela fridens dar?!) Här kommer därför mina funderingar inför månadens läsning: tankar, omröstning och tbr-bonus, komplett med nyboksförälskad potat.

Nu blir det köpstopp, fast ett snällt sådant. Jag ska inte samla på mig fler tjocka böcker och låter mig själv komma undan med grafiska romaner. Så tips på grafiska romaner, bilderböcker och dylikt mottages tacksamt.

 

Jag fortsätter alltså att be er om hjälp. Rösta på den eller de böcker du tycker jag ska prioritera i olästhögen den här månaden.

Böckerna:
Just So Stories av Rudyard Kipling (1:33) goodreads
Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren (2:59) goodreads
Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry (3:31) goodreads
The Miraculous Journey of Edward Tulane av Kate DiCamillo (4:03) goodreads
Coram Boy av Jamila Gavin (4:31) goodreads

 

Röstningen avslutad.

 

Tack!

onsdag 6 november 2013

Omslagsonsdag #17 blommor

Den här veckan skickar jag tack till bokfrossa och Catharina som förslog blommiga omslag. Nu kör vi!

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på Bokpotaten på söndag (till höger).

bookcoverflowers1bookcoverflowers2

Veckans snyggaste är Falling (den första), älskar verkligen färgerna! Är även svag för konstiga djur, så näbbdjuret ligger mig varmt om hjärtat :] Och Shine är för jäkla grann.

Vilket omslag är din favorit?

tisdag 5 november 2013

Sammanfattning: oktober 2013

Det är hög tid att sammanfatta oktober. I läsväg gick det väl sådär, men i annat gick det bättre. Äntligen har jag fått tillbaka lusten att rita – så jäkla härligt!

instaokt01

Och vet ni?! Hurtbullen i mig har vaknat, löpning och träning i alla former är något jag nu kan sitta och sukta efter. Och jag tycker om min kropp på ett sätt jag inte minns att jag någonsin gjort, inte för att jag går ner i vikt (vilket jag inte ens gör just nu) utan för att den kan så mycket mer än man/jag tror. (Vill du haka på en utmaning så kör jag två i november: 100 situps + 25 armhävningar/dag och en 30-dagars plankutmaning. Hör av dig om du är intresserad så blir vi “snygga” tillsammans! ;) )

Woho! –runtskutt-

Andra halvan av oktober tog det verkligen emot att läsa så jag är ändå nöjd med att hunnit med bara dessa.

Totalt sidantal: 1626
(Klicka på bilderna för att komma till mina recensioner.)

detsistarådet

Olästhögen: +1
Det blir någon form av halvslappt köpstopp i november, åtminstone ett försök att inte samla på mig fler tjockisböcker (alltså kan jag komma undan med grafiska romaner och bilderböcker, så jag slipper bli grinig på mig själv).

Bäst: Sword Princess Amaltea
Sämst: Carrie. Är det såhär hans böcker är så är Stephen King inget för mig.

 

instaokt02

En TBR-video för novemberläsningen bör dyka upp inom de närmsta dagarna. Här ska läsas!
Och ritas!
Och tränas!

Woho! (igen)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...