torsdag 31 oktober 2013

Sword Princess Amaltea, om vår skeva värld

Varför ska pojkar lära sig motorer och flickor baka kakor? Varför är det okej att Peach sitter på andra sidan bron bakom Bowser och bara väntar på att Mario ska rädda henne? I mitt huvud är det inte okej, det är felfelfelfelfel! Det var därför jag drogs till Sword Princess Amaltea, för här är allt precis tvärtom.

Sword Princess Amaltea är fantasy som utspelar sig i en värld där kvinnor styr, där män är svaga stackare som hunsas runt och står osynliga i bakgrunden. Prinsessan beger sig alltså ut för att möta draken, vinna prinsen och halva kungariket drottningadömet. Riddarna är kvinnor, banditerna är kvinnor, den milda omtänksamma föräldern är en karl. Det känns ärligt lite avigt att se så många tjejer överallt (utan att det är en romantisk blaha-tonårs-highschool-saga), men det vänjer jag mig gärna vid!

Jaha, Elen, hur var det nu med dig och manga? Visst, vi har väl inte kommit sådär strålande överens tidigare, men skam den som ger sig! Det här passar nämligen mig. Själva berättelsen känns som första delen i något större; vi har en huvudperson som är allt annat än perfekt och här finns hemligheter och lösa trådar inför fortsättningen. (Nämnde jag förresten att Natalia Batista är en svensk serietecknare? För det är hon.) Jag tror detta kommer bli bra och jag vill definitivt fortsätta läsa.

Ombytta roller är så jäkla välbehövligt!


Sword Princess Amaltea
Natalia Batista 2013
Kolik förlag 2013
176 sidor
ISBN: 9789186509347
goodreads-snitt: 4,00 (bara jag hittills – ändra på det!)

häftad: adlibris bokus cdon

Detta var ett recex från Kolik förlag – tack så hjärtligt!

 

För mig handlar det precis som i Egalias döttrar (som jag borde läsa snart) inte om att visa hur världen hade sett ut om kvinnor bestämde; det handlar om att visa hur skev vår värld, styrd av män, verkligen är. Det känns så jäkla skönt att våra könsroller ställs på ända i Sword Princess Amaltea och visar hur skev bilden av män och kvinnor faktiskt är under patriarkatet som styr oss. Dagens ord är skevt, för det är precis vad det är.

 

Jag skulle kunna rabbla irriterande exempel hur jäkla länge som helst, men en grej som börjat störa mig mer och mer senaste tiden är hur folk (tack och lov inte mina föräldrar) ska förfasas när jag säger att jag springer. Ensam. På ensliga småvägar och stigar i skogen. När det är mörkt! Hur vågar jag? Tänk om det kommer nån. Men för i helvete, jag tänker inte spendera mitt liv instängd och rädd för folk! Möter jag  nån så säger jag hej medan jag springer (hasar) vidare. Sån är jag; glor du på mig så hälsar jag på dig, det är inte mer än rätt. Enligt statistiken är det inte ens tjejer som borde vara rädda för överfall – det är unga män. Kan därför tilläggas att jag ALDRIG hört någon yttra liknande farhågor gällande min lillebror som springer längre, ensligare och oftare än vad jag gör.

Så på med löparskorna och ut och rör på er tills svetten avdunstar i moln runt er. Är det kvinnligt? Who cares – det är jäkligt häftigt, särskilt i motljus!

FNs nuvarande kampanj för kvinnors rättigheter är en serie bilder av kvinnor och världens skrämmande syn på dem oss. Hur är det egentligen med utvecklingen; blir mänskligheten verkligen förnuftigare?

Jag blir oerhört irriterad på att kvinnorna på dessa bilder är så jäkla sminkade. Jag har fan ingen skyldighet att sminka mig innan jag syns bland folk och det känns otroligt klumpigt av FN att inte lyckas ha med en någorlunda osminkad vanlig tjej. Och var är den gamla damen och den unga flickan?

Man vill ju så gärna tro att sökningarna som föreslås ovan är påhittade, men prova själv. Jag satte mig på google och gnisslade tänder, jämför exempelvis “kvinnor ska ” med “män ska ”

. . .

onsdag 30 oktober 2013

Vi har ett omslag! Zita the Spacegirl #3

Se vad jag hittade! Ett omslag och en förhandstitt! :D

Ben Hatkes tredje (och sista?) bok om Zita the Spacegirl har alltså börjat röra på sig. Jag trodde vi skulle fått boken för längesen, men den dröjer. Så här sitter man tålmodigt och väntar tills First Second får tummen ur. Hoppas verkligen att Zita har kvar både chinchilla och rymdskepp när boken väl kommer :] Som det ser ut kommer The Return of Zita the Spacegirl inte förrän i maj 2014.

 

Zita the Spacegirl är en trilogi serieromaner som handlar om en tjej som hamnar långt ute i rymden och har ordentliga problem med att ta sig hem igen. Jag gillade första boken och tokgillade andra, förväntningarna skruvades upp en hel del med den femma jag satte på Legends of Zita the Spacegirl.

Nyfiken på Zita? Se gärna mina recensioner av första och andra boken. Eller kolla in mitt gulligullinlägg om Ben Hatke.

 

Och naturligtvis kan jag inte skriva om Zita utan att peka er vidare till den härliga boktrailern (igen) – kolla!

Omslagsonsdag #16 allhelgona & halloween

book witch

Det är skillnad; vår gamla allhelgonahelg är inte samma sak som USAs halloween. Vi tänker på våra döda, jänkarna äter godis. Det är därför jag ogillar halloween, inte nödvändigtvis för att det kommer från USA och är rätt tramsigt utan för att vi här i Sverige fått för oss att spä ut allhelgona med oranga pumpor och godistiggeri. Nej, tack! (Du har väl förresten koll på att de båda helgerna inte ens inträffar samtidigt? Det borde du veta, särskilt om du firar den där svartoranga varianten.)

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på Bokpotaten på söndag (till höger).

Tack för tipsen förra veckan! Särskilt tack till Monika som var först ut med att uppmärksamma mig på att det faktiskt är allhelgona- och halloween-tider.
   Ni får tolka veckans omslagsonsdag hur ni vill, som allhelgonamys eller halloweenskrämsel. Själv satsade jag på allhelgona, hittade nästan ingenting och verkar till slut ha hamnat väldigt nära halloween ändå. Så kan det gå.

halloween book covers

Veckans snyggaste blir kusliga The Brief History of the Dead, ser ni vad jag ser? Här finns en krypande obehagskänsla jag inte kommer ifrån. Gillar även enkelheten i 100 Ghosts och i The Dust of 100 Dogs (och saknar Emer nu när jag ser den).

Vilket omslag är din favorit?

 

På tal om omslag; något jag verkligen fastnade för när jag googlade runt efter halloweeniga böcker var Vintage French Fairy Tale Book Covers, jag vill också klipp-å-klistra! Kanske blir det av någon ruggig pysseldag. :)

 

Bildkälla
Bokhäxan funnen
här.

torsdag 24 oktober 2013

Förgätmigej: fem böcker du borde önska dig

Vet du vad det är för dag idag? Ingen särskild? Nä, kanske inte. Eller så är det två månader till julafton. Luuugn, jag vill inte stressa upp dig, det är inte det jag är ute efter.

Vi har väl alla fallit för en bok, skrivit om den och sedan väntat. Och väntat. Men ingen verkar fatta vinken, ingen annan läser den…! Snart börjar det bli dags att fylla önskelistan, därför kunde det vara en bra idé att bli uppmärksammad på läsvärda titlar som hamnat i skymundan. Detta är alltså några bortglömda guldklimpar som jag läst senaste året och tycker du ska överväga att sätta upp på din önskelista. Dessutom passar jag på att citera mig själv (mohaha – storhetsvansinne!).

Alla dessa böcker har hamnat på min favorithylla på goodreads och förtjänat sina fyra eller fem stjärnor.

 

“Anne Ursu gör inget för att dölja hur Snödrottningen och andra berättelser inspirerat hennes saga, hon omfamnar dem alla med kärleksfull humor utan att göra en stor grej av det. […] Detta är en bok som berörde mig på ett sätt som få böcker klarar av.“

Breadcrumbs av Anne Ursu
Underbar retelling av H.C. Andersens Snödrottningen. Detta är en middle-grade som jag önskar fler vuxna (och barn) läste, en riktigt fin berättelse om hur svårt det kan vara att växa upp. Dessutom gör Disney en film baserad på Snödrottningen  nu i vinter, Frozen. Hela min recension av Breadcrumbs hittar du här.
goodreads


 

“Min förhoppning är nu att [Camille Rose Garcia och Roberto de Viqc de Cumptich] ska slå sina kreativa påsar ihop och ge ut fler böcker. Vill ha!”

Snow White med Camille Rose Garcia
Garcias illustrationer, Roberto de Viqc de Crumptichs formgivning – detta är en otroligt vacker sagobok! Jag skrev lite här, viftade med den här och yrade om bilderna här. Gillar du Grimm och snygga böcker så ta dig en titt!
goodreads


 

“Den här boken får mig att vilja plocka fram min wacom och fila på serieidéer, bättre än så kan det helt enkelt inte bli. “

Flight vol. 3 sammanställd av Kazu Kibuishi
Jag förstår inte riktigt varför ingen annan svensk bokbloggare börjat tokdansa till den här antologin, jag är ju inte ensam om att läsa serier i parti och minut. Detta är en tjockisbok fylld med korta serier, en av de finaste böcker jag äger och har. Vill du satsa på serier i jul men är lite osäker på vilken illustratör som passar dig? Satsa då på Flight. Min recension med en massa bilder hittar du här (se även första och andra delen, men de är alla fristående och trean är bäst hittills).
goodreads


 

“Jag har precis läst en fin bok om att läsa böcker; en ungdomsfantasy, en uppväxtskildring, en värld med vacker magi.”

Among Others av Jo Walton
Detta är boken som drog hem priser 2012 i sci-fi- och fantasyvärlden, men som inte alls plockats upp av svenska bokbloggare. Det handlar om Mori som känner sig ensam och på flykt. Vi får sakta reda på varför, vad som hänt med hennes enäggstvilling och hennes mamma. Jag ska villigt medge att jag tyckte boken var långsam, men den är inte obehagligt långsam. Mori läser böcker (sci-fi och fantasy) och skriver om böckerna, människorna hon möter och magin hon försöker hålla sig undan ifrån. Här skrev jag om den - en riktigt jäkla fin bok som fler borde läsa!
goodreads


 

A.S. Peterson skriver riktigt bra, det bara flyter på, helt obemärkt underbart.”

Fin’s Revolution av A.S. Peterson
Gillar du pirater? Om så är fallet borde du definitivt ta en närmare titt på A.S. Petersons piratserie (två böcker). Det handlar om föräldralösa Fin Button, en tjej som vägrar vara flickig, mjuk och feminin, hon springer runt i byxor, svär och slåss. När hon är sjutton faller hennes värld i kras och hon råkar bli skeppsgosse på ett piratskepp där hon bara kan hoppas att ingen ska upptäcka att hon inte alls är någon gosse. En berättelse härligt fri från övernaturligheter (den verkar faktiskt vara baserad på verkliga händelser), en berättelse jag längtar tillbaka till. Här har ni mitt piratyrande om första och andra boken. Jag kan inte sluta rekommendera den här serien till de som gillar historiska äventyrsböcker och pirater.
goodreads | goodreads


 

Och nu är det din tur, jag kan ju inte sätta upp mina egna böcker på min egen önskelista, så varför inte ge mig tips antingen i en kommentar eller på din blogg? :) Tackhej!

onsdag 23 oktober 2013

Nytillskott #29 nämen, vad fin!

Idag kom brevbäraren med de sista paketen i min senaste beställning – dags för bookhaul! Det blev en go blandning av bibliotekslån, fina recex och böcker jag inte kunnat låta bli att köpa. Men nu måste jag verkligen sätta fart och läsa så ögonen glöder, annars kommer mitt status quo-mål för olästhögen 2013 att bli totalt omöjligt.

Men strunt i det just idag, nu blir det nya böcker! :D

(Jag har vissa bekymmer med att se den här videon, hoppas det bara är jag. Säg till annars!)

Här har ni en länk till recensionen jag nämnde, från Nelly.

 

Vad tycker ni om mina nytillskottsvideor? Jag funderar på att även skriva i inläggen vilka böcker jag skaffat hem, men vill ju inte att ni ska skumläsa det och sedan strunta i videon. Själv brukar jag spola fram till de böcker jag är intresserad av när någon vloggare gör så, hur gör ni?

 

Och ja, jag skriver på en fantasyberättelse. Den där anteckningsboken, om ni minns, har nu blivit ett helt nytt block där jag försöker knåpa ihop allt till en läslig oröra. Det går inte superbra och förmodligen kommer jag aldrig våga låta någon läsa det ;P Men det är avkopplande och trevligt ändå.

Omslagsonsdag #15 löv

Mer höst, mer blad och löv.

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på Bokpotaten på söndag (till höger).




Veckans snyggaste: gillar detaljerna i omslaget på Very Good, Jeeves! och färgerna. Känner annars att jag upprepar mig med några omslag idag – det var rätt klurigt att hitta riktigt fina löv. Nästa vecka får det bli ett enklare tema, frågan är bara vad… Några förslag?


Vilket omslag är din favorit?

fredag 18 oktober 2013

TBR-akuten: vad ni valde

Omröstningen är stängd, tack alla som röstade. Jag trodde att max 10 pers skulle bry sig, så det här gick ju högt över förväntan :) Vilken bok det blev? Här är en ledtråd:

Bwahaha!

torsdag 17 oktober 2013

Slakthus 5

Det är världskrig igen. Billy Pilgrim tillfångatas, transporteras runt och hamnar till slut i Dresden, ett Dresden som snart ska bombas till smulor. Men Billy kan något få kan, han färdas i tiden, ena sekunden är han en mager stackare i Nazityskland, nästa är han hemma i USA och gifter sig. Och ibland, ja ibland är han kidnappad av utomjordingar och sitter i en bur miljoner ljusår bort.

slakthus5

Kurt Vonnegut satt själv som krigsfånge i Dresden när stadens bombades av de allierade. Han hävdade att sett till antalet döda var bombningen av Dresden minst lika förödande som Hiroshima, men att Dresdenbombningen inte hade något militärt syfte. Boken handlar om Dresden och kriget men utspelar sig som sagt lite här och var under nittonhundratalet.
   Jag ska villigt medge att jag var skeptisk. “Tidsresor – neeeej!” brukar vara min åsikt, men här fungerade det faktiskt. Även utomjordingsavsnitten gör sitt till och det blir en röra jag inte kan sluta läsa, en röra jag vill reda ut. Allt flängande i tiden gör att vi tidigt får reda på vad som ska hända, men det gör inget. Jag hör ju hur knäpp jag låter – jag, som brukar stå på barrikaderna och skråla “Död åt spoilertexter!” Men det är något med Slakthus 5 som bara fungerar. Det blir nog inte en bok jag läser igen och igen, men den har en given plats i bokhyllan som något jag är glad att jag läst, en bok som lärde mig något även om jag just nu inte riktigt vet vad.

 


Slakthus 5
(Slaughterhouse – Five or the Children’s Crusade)
Kurt Vonnegut jr. 1969
Norstedts 2013
258 sidor
ISBN: 9789113053455
goodreads-snitt: 3,98

pocket: adlibris bokus cdon

 

Varför jag ville ha denna? För att den är snygg och för att Yukiko Duke tyckte det. :] Ni vet hur vissa böcker känns tunga att läsa, helt oberoende av vad de handlar om, det är något med typsnitt, papperskvalitet, teckenstorlek och marginaler som bara känns frånstötande. Här är det tvärtom, ögonen läser och läser utan att störa sig på något eller tröttna det minsta och boken är liksom bläddrig, så ryggen är aldrig i farozonen att brytas. Kvalitet! Detta inbjuder minsann till att skaffa hem fler Norstedtsklassiker i pocket. Hör du det, tomten?

onsdag 16 oktober 2013

Omslagsonsdag #14 moln

Ojoj, moln var svårare än jag trodde, men här har ni iallafall några fina omslag!

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på Bokpotaten på söndag (till höger).


book covers cloud

Veckans snyggaste: precis som förra veckan måste jag erkänna mig svag för Shute-omslagen, men Flight är förbannat fin! Tycker du förresten att Chalice ser bekant ut? Det kan bero på att det är samma bild som på Upprorsänglar i pocket.

Vilket omslag är din favorit?

tisdag 15 oktober 2013

Nytt i adoptionshögen #2

I samband med bokmässeutflykten fick jag en handfull böcker av CastleFlax att lägga i adoptionshögen, så nu blir det en liten uppdatering av mitt bokbyte. (Givetvis kan ni även köpa böckerna av mig om ni inte har något att byta med.) Hör av er om något är intressant!
adoptionshög

Diamantsvärdet och träsvärdet II av Nick Perumov (oläst) ISBN: 9789188858542
Diamantsvärdet och träsvärdet I av Nick Perumov (bruten rygg) ISBN: 9789188858450
Dancing With the Devil av Keri Arthur (bruten rygg) ISBN: 9780749908942
Vampyrens märke av P.C. Cast och Kristin Cast ISBN: 9789170017650
Dräparen av Andreas Roman ISBN: 9189128311
Blood Rights av Kristen Painter ISBN: 9780316084772
Emma vol. 5 av Kaoru Mori ISBN: 9789163853074
Betvingade av Simona Ahrnstedt ISBN: 9789173517454

Alla böcker i min adoptionshög hittar ni här. Om du vill slippa undan fraktkostnaden så är det Karlskrona med omnejd (Blekinge/Kalmar) som gäller, eller Landskrona, Malmö och Lund som jag besöker flera gånger om året.

måndag 14 oktober 2013

Hjälp sökes: selkies och sjöjungfrur

Av olika anledningar har jag börjat snöa in på människoliknande varelser som lever i havet. H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun är en favorit men den har jag ju redan läst femton gånger – nu behöver jag tips på andra böcker.

den lilla sjöjungfrun
Bilden kommer från H.C. Andersens sagor och berättelser (1958) och borde vara målad av Evalisa Agathon.

 

En minibeställning på Book Depository gick precis iväg, bestående av två selkie-böcker, Tides och The Brides of Rollrock Island. Bägge har fått blandade recensioner, men det struntar jag i just nu för jag måste läsa mer om sälmänniskor! (Klicka på bilderna för att komma till goodreads.)

Nu har dock min inspiration tagit slut och det är där du kommer in. Har du läst någon bra bok med sjöjungfrur/sälfolk? Boktipsa mig!

 

Böcker jag redan läst: Forgive My Fins

söndag 13 oktober 2013

Det finns bara en Ivan

Jag har betat av mitt första bokmässefynd: detta är berättelsen om en gorilla och en elefant, en hemlös hund och en flicka. Eller bara om en gorilla och om hopp. Baserad på en sann historia – eller två – jo, faktiskt.

oneandonlyivan

Ivan sitter i en bur på ett köpcentrum. Har har suttit där i snart tre decennier, den enda gorillan i en cirkusliknande föreställning, dag ut och dag in. Ivan har vant sig, han har nöjt sig, han tycker inte att det är hela världen. Men ett nytillskott till cirkusfamiljen, en liten elefant vid namn Ruby, får honom att inse hur fel allt är.
   Jag hade förstått det som att The One and Only Ivan skulle vara skriven på vers, men det är inte på vers som något jag läst tidigare. Det är mer som riktigt korta stycken med mycket luft emellan. Det är eftertänksamt, precis som Ivan.

“Humans waste words. They toss them like banana peels and leave them to rot.” (s 10)

The One and Only Ivan är en hjärtskärande och varm historia, berättad av en gorilla som är sparsam med orden. Ibland kände jag hans frustration så starkt att jag ville riva sönder boken men detta är en riktigt fin berättelse som jag är glad att jag läst. Provläs hos amazon och om du gillar stilen så läs hela boken!

 


Ovanligt fin boktrailer.

(Minst) tre gorillor som nämns vid namn i den här boken är verkliga. Jambo hittade jag helt apropå på youtube för några veckor sedan (kolla här för ett superamerikanskt inslag). Men även Ivan är baserad på en riktig gorilla – läs mer om honom här. Visste ni förresten att gorillor är så sociala att de kan dö av ensamhet? Usch, så hemskt.


The One and Only Ivan

Katherine Applegate 2012
HarperCollins 2012
256 sidor
ISBN: 9780007455331
goodreads-snitt: 4,26

häftad: adlibris bokus cdon
utgåvan nedan: adlibris bokus cdon

 

En STOR varning: jag har förstått att det är illustrationer i den andra  utgåvan av The One and Only Ivan (nedan) – det är det inte i den jag köpte! Bara så du vet.

Billiga seriealbum

Alla dessa reor överallt – man kan bli knäpp för mindre. Det är rea på tok för ofta, det förtar ju hela känslan. Just nu är det bokus som bombarderar min mejl med erbjudanden så att jag inte missar deras höstrea. Nej, jag har inte missat den, jag har bara inte hittat något jag måste köpa. Men där finns några finfina seriealbum till bra pris som jag nu tänkte rikta era blickar mot.

Lou! #1-5
Jag föll för första delen och tyckte resten var okej. Mina recensioner hittar ni här (vol. 1-3) och här (vol. 4-5). De kostar just nu 69kr/st för inbundet.

Mamette – Änglar och duvor
Den här har jag inte läst än, köpte den på Bokmässan häromveckan och sparar den till en ruggig dag när jag behöver något fint. Den verkar hur söt som helst! Mamette kostar också 69kr och är även den inbunden.

 

Bokus höstresa slutar 30 oktober för den som är intresserad av att fylla hyllorna med fina böcker.

fredag 11 oktober 2013

Bokbloggsjerka 11–14 oktober: vem är jag?

Dags för veckans jerka från Annika.

Finns det någon karaktär/ några karaktärer som du kan känna igen dig i? Vem/vilka i så fall och på vilket sätt?

elen

Jag känner främst igen mig i de lite osmidiga besserwissrarna som inte böjer sig för överhetens påhitt. Bara för att någon är min chef betyder inte det att vederbörande har rätt, bara för att någon är äldre, mer utbildad eller tror sig vara bättre än jag så får de inte klampa på mig. Nej, nej, nej!

Det blir idag en blandning av två kändisar. Jag försöker att inte vara jobbig och på tok för mycket besserwisser, men det brukar gå sådär. Den första personen jag känner igen mig i är Hermione Granger från Harry Potter-böckerna: hon vill väl, hon vill vara vän med de som förtjänar det, men hon står på sig och ger aldrig upp den hon är för att passa in. Hon är en besserwisser med rätta, för hon vet faktiskt vad hon pratar om. Jag brukar hålla mig undan diskussioner där jag inte har hundra koll, även om jag är övertygad om att den som just då bräker högst inte har rätt. Men gäller saken något jag vet, då kan du stånga dig blodig innan du övertygar mig att jag har fel.

Men det finns en mindre smidig karaktär som också passar in; Ove. Det finns bitar av Ove som är för mycket, jag är smidigare än honom (och jag hoppas att jag aldrig blir så mossig), men på det stora hela är vi överens. Folk beter sig inte som folk, jag fattar ärligt talat inte vad ni sysslar med. Varför blinkar ni inte när ni ska svänga?! Hur kan ni bara stanna mitt i vägen och vägra flytta på er?! Hur nyter ni föra så mycket oväsen att det hörs flera hus bort?! Varför uppfostrar ni inte era barn?! Och varför, i hela fridens dar, varför har ni inte reflexer på er?!
   Vad hände egentligen med att visa hänsyn? Trevliga människor är underbara, resten klarar jag mig utan. Om du ska till samma ställe som jag kan jag mycket väl gå fram till dig och meddela att du borde kolla upp din blinkers för den fungerar tydligen inte. Eller tvärstanna, kliva ur bilen, stolpa fram till dig med en reflex och argt be dig använda den så jag slipper köra över dig, dina barn eller din hund.

Sån är jag. Det låter kanske lite jäkligt men jag är rätt snäll, egentligen.

torsdag 10 oktober 2013

Facebookcirkel om Alice

Visst känns det som bokbloggarsverige haft rätt bra koll på detta, så mycket som det pratats noveller hela 2013. Jag tänker inte skriva en massa om Alice Munro här och nu, ni vet förhoppningsvis redan det ni behöver veta. Och nej, jag har inte läst något från henne. Men nog verkar det ändå som att världen vill att jag ska läsa noveller? Kanske börjar jag så sakteliga ge med mig, kanske är det dags nu…

Anna (…och dagarna går) har dragit igång en bokcirkelgrupp på facebook, där vi ska läsa Brinnande livet och prata av oss om novellerna. Jag hakar på, med något förhöjd puls över att ge mig in i det okända.

Boken är helslut och har redan lång kö på biblioteken häromkring, men än finns det tid. Första fb-träffen är inte förrän 28 oktober.

Klicka er till Anna för mer information. Do it!

 

Återanvändning av min gamla novelluggla.
Bara för att han är söt.

Spring som en tjej!

Det är skillnad på kvinnor och män. (Det betyder givetvis inte att vi inte är lika mycket värda, men det är skillnad!) Därför var det extra skönt att läsa om Alexandra Heminsleys resa från osprungen trettioplussare till flerfaldig maratonlöpare. Hon tar upp sånt som män inte har en aning om, framförallt bröst som lever sina egna liv så fort man ska röra på sig. Att män inte fattar märks tydligt varje gång hon tvingas krångla fast en nummerlapp som inte alls är tänk att bäras av någon som har utstickande kroppsdelar på överkroppens framsida. “If men had boobs there would be another way. Oh yes.” (från boken, sidan 224)

Lite historisk bakgrund och välbehövlig allmänbildning: visste ni att så sent som slutet av 1900-talet fick inte kvinnor springa maraton eftersom de inte ansågs fysiskt kapabla att springa långdistanslopp? Roberta “Bobbi” Gibb (bl a) blev sur och sprang maraton ändå - det hade banne mig jag också gjort! Man var länge, länge övertygad om att långdistanslöpning var skadligt för kvinnor och att livmodern skulle lossna om man sprang långt. Så sent som 1979 ville man inte införa maraton för kvinnor på OS-programmet eftersom man var orolig för hälsoeffekterna. Före 1960 var 200m den längsta distansen för kvinnor (!!!) och det tog till 1984 innan det blev en OS-mara för kvinnor. Kan ni fatta?! Det kan inte jag!
   Men att kvinnor inte är sämre lämpade än män visas med all tydlighet ju längre man springer. När det kommer till hårda, riktigt långa lopp, s k ultramaraton, så är kvinnor lika snabba som män, ibland snabbare. (Läs mer i Runner’s World-artikeln med fina rubriken Why Women Rule.) Sadesa!

Men jaha, fokusera nu, Elen – det här skulle ju bli en bokrecension. Som sagt, det var riktigt skönt att läsa om löpning från en f d soffpotattjejs synvinkel, om allt från hennes skräck när det kom till sport-BH- och skoinköp till att på en långrunda panikartat leta efter en toalett. Första tredjedelen av boken är riktigt bra, det känns som jag sitter på ett café och tar en långfika med min pratglada kompis - en kompis som är övertygad om att jag skulle klara ett maraton och som gärna hjälper mig att få ändan ur.
   Men sedan blir hon lite långrandig, hon pratar om alla sina lopp, ett efter ett, tills jag inte lyssnar längre. Hon går dessutom från att inte orka springa runt kvarteret till att klara av sin första mara lite väl fort. Jag hade velat ha lite mer nybörjarmissar för det är då hon är riktigt rolig. Jag trodde att det skulle räddas upp på slutet där hon talar om maratonhistoria, vanliga skador och ger handfasta tips för nybörjarlöpare, men det blir aldrig lika bra som i början. Det är i början jag smittas och vill ut och springa och därför kommer detta nog inte bli en bok jag sätter mig och läser om från pärm till pärm. Men det är ovärderligt att få reda på tjejaspekterna i springandet, för det är inte något jag läst om förr.

På tal om löpning – läs Born to run!
På tal om ultramaraton – läs Born to run!
Bara gör det – läs Born to run! Men då den är skriven av en sån där med Y-kromosom kanske ni ska komplettera med Running Like a Girl.

Lite mer om historia kring tjejer, maraton och OS kan ni läsa här (på engelska).

Alexandra Heminsley 2013
Ex Libris 2013
231 sidor
ISBN: 9780091944360
goodreads-snitt: 4,10

jättepocket: adlibris bokus cdon
storpocket: adlibris bokus

onsdag 9 oktober 2013

Först till kvarn!

Som ni kanske hörde i senaste bookhaulen så har jag en massa små paket som nu ligger här och skräpar. Vill ni ha? Bara säg till om du önskar någon särskild färgkombination (och mejla mig din adress!) så slänger jag dem på lådan direkt. Skickar till hela Norden - först till kvarn gäller.

bokmässan2013-1bokmässan2013-2

Omslagsonsdag #13 gult

Om man tycker gult är fult bara för att det är gult så tycker jag att man har för dålig fantasi. Efter några tuffa veckor satsar vi idag på något mer lättfunnet i omslagsdjungeln, jag tror iallafall att det är lättare... Nu blir det sensommarsolsken och höstglöd!

Standardintro: Det är inte bara jag. Jag vet att det inte bara är jag. Vi är många boktokar som gillar bokomslag; vi bryr oss om hur våra böcker ser ut och planerar våra inköp efter hur snyggt ett omslag är. Är det helt logiskt? Nä, men det bryr vi oss faktiskt inte om.
   Vill någon vara med så haka på, ni har en vecka på er innan nästa tema så visa nu upp de omslag ni tycker bäst om. Varje onsdag blir det alltså omslagsinlägg på olika teman, ni visar upp så många eller så få böcker som ni vill och ni behöver inte lägga upp inlägget just på onsdagen. Nästa veckas tema smygpresenteras på söndag (till höger).

book covers yellowbook covers yellow 2

Veckans snyggaste: Jag är riktigt svag för Vintages hela Shute-utgivning, de är så fina! Har On the Beach här hemma (det var för övrigt bästa boken jag läste 2012!), kanske börjar bli dags att köpa en Shute till. Men jag gillar alla omslag på översta raden samt Black Lab som är härligt annorlunda – de får alla vara med på ett hörn. Och enhörningen. Äsch, varför välja? Jag gillar gula böcker!

Vilket omslag är din favorit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...