lördag 30 juni 2012

Bokbloggsjerka 29 juni–2 juli: Läser just nu

Veckans jerka från Annika!
Vad läser du just nu? 

 vindsnurror

Roar mig för tillfället med Hello Kitty måste dö. Den är rätt skruvad och jag känner mig nöjd så långt. På nattduksbordet ligger The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide som jag slöläser om kvällarna innan tröttheten tar överhanden. Den är väl inte direkt superspännande :/

Jobbar alldeles för mycket just nu för att få någon vidare ordning på läsandet. Men snart blir det jobbfritt i några veckor, hoppas på bättre väder och många lästimmar! :]

torsdag 28 juni 2012

Nytillskott #9 och sommarläsplaner

Idag trillade det in tre bokpaket, så nu känns sommarläsningen mer eller mindre spikad. Tänkte att jag inte skulle sätta upp för många titlar på den här listan, men det blev ändå sanslöst mycket. Vanligtvis läser jag ca 1000-2000 sidor i månaden – nu ska jag smälla i mig 5927 sidor innan höstmolnen hopar sig. Jag önskar mig själv lycka till med detta!

De nya böckerna  är efterlängtade (till vänster). Överst i högen ligger Skugga-Baldur som är en riktig kortis (men det lär behövas i ett hav av tegelstenar). Sedan har vi Forgive My Fins eftersom jag älskar Ariel och inte kunde låta bli. Sommarens stora projekt ska bli att läsa på tyska, tack vare Helenas fina blogginlägg köpte jag hem Rubinrot på stört. Hello Kitty måste dö är ett fint recex från Damm förlag – tack så mycket! Sist men inte minst har vi fortsättningen i Legenden om Morwhayle. Yey! ^^

sommarböcker

Sedan var det det här med resten av sommaren – vad ska jag läsa? Alldeles för mycket!

Överst i högen ligger Flickan från tjugotalet som jag är nästan klar med. Sedan följer Det broderade hjärtat, Själens osaliga längtan, Ett piggsvins memoarer  och The Children’s Book. Andra delen i Engelsforstrilogin ska jag definitivt läsa, men har inte riktigt känt för att ta tag i den än. The Blasphemer drar däremot i mig! Underst finner vi Försvunnen värld som tillsammans med KOR- en kärlekshistoria ska få allmänbilda mig. Dessutom tillkommer The Twilight Saga: The Official Illustrated Guide och alla böcker i mitt sagotema (1511 sidor). Jösses, vad har jag gett mig in på? o_O

 

“You look worried. Really, you should relax. Reading is a pleasurable activity and worrying is bad for your heart.”

från Beauty Queens

fredag 22 juni 2012

Bokbloggsjerka 22–25 juni: Störande element

Veckans jerka från Annika!
Finns det några berättartekniska detaljer som författarna använder sig av som  du kan störa dig på? Var specifik och ge exempel om du kan!

  jordgubbar

Babbelvarning utfärdas!

Dags att ge potatisens ogillande för kronologisk oordning lite utrymme! Jag klarar inte av och fattar sällan poängen med att tala om i början av en bok hur den ska sluta. (Samma sak gäller filmer, så oerhört meningslöst!) Detta hänger förmodligen ihop med att jag inte tyar läsa en bok när jag sett filmen eller på annat sätt fått reda på vad som ska hända. [Dagen efter The Half-Blood Prince släpptes satt jag och slöade på ett forum när någon idiot skriker: “OMFG SNAPE KILLED DUMBLEDORE!!!” Tack så mycket! Så var den boken halvförstörd.] Jag läser inte baksidestexter och är väldigt restriktiv när det gäller recensioner av böcker jag tror att jag vill läsa. Min koncentrationsförmåga får sig snabbt en törn och dömer ut en förutsägbar bok som tradig, seg och allmänt ointressant. Jag blir bättre och bättre på att hitta böcker jag gillar och har därför inget färskt minne av bruten störig kronologi. Ett glädjande undantag var däremot Natten cirkus där saker och ting händer i en salig röra, men där jag lyckades att inte störa mig på det. Tummen upp för det!

Något annat som helt kan förstöra en läsupplevelse är puckade huvudpersoner. När jag inte förstår hur en karaktär tänker, trots att det är skrivet ur dennes synvinkel! Jag blir ilsk. Ett exempel på detta är Becca Fitzpatricks andra bok om fallna änglar, Crescendo. (Var tvungen att googla för att komma på vad den hette, så mycket har jag lyckats förtränga den.)  Där går tonårsidiotin några steg för långt och Nora lyckas missförstå precis allt Patch säger och gör på ett sätt som bara gör mig förbannad. Hu, jag ryser bara jag tänker på det.

 

Glad midsommar på er, alla härliga filurer och mucklor!

torsdag 21 juni 2012

Nätsnubblerier #3

Man hittar både det ena och andra när man cruisar runt på nätet. Här är några godbitar från diverse hörn.

 

Först och främst

Är det någon HP-fanatiker som leker på Pottermore? (I så fall kan ni ju adda mig: QuillCat9687) The Chamber of Secrets sägs komma nångång under sommaren. Wooh!

Det roligaste hittills är helt klart att få sin trollstav och sorteras i rätt hus på Hogwarts. Larch and Phoenix Feather, Ten and Three Quarter inches, Slightly Springy - yey!

…och Hufflepuff…? Uhm, okej o_O

 

Go, Badgers!

honeybadger

 

Lika tankspridd som en annan?

SF-bokhandeln Malmö tipsar om What was that book? där man kan efterlysa böcker man glömt bort författare och titel på. Kan mycket väl komma till användning, dessutom ska man inte underskatta känslan av att vara smart och kunna hjälpa någon annan.

 

* * * * * * *

 

“Yo, pick me!”

Det här är bara så himla fint! Borde finnas på svenska med. Jag snubblade över savethewords.org för några år sedan och råkade idag snubbla dit igen. Blev lika glad nu som då. Adoptera ett ord idag, du med! Vampirarchy, kanske?

 

savethewords

 

* * * * * * *

 

Deutsche Literatur für alle

Tack vare förra veckans jerka seglade jag in på Helenas bokhylla och upptäckte att hon läser på tyska. Det vill jag med! Slängde iväg en fråga och fick ett fint blogginlägg som svar – kolla in hennes tips på tyskspråkig litteratur för att få fart på den knaggliga skoltyskan. Tack, tack, tack!

 

* * * * * * *

 

Dötid

Det här har redan cirkulerat i bokbloggsvärlden, men det är säkert någon som missat. enligt O tipsade för ett tag sedan om en app med 18 noveller för 7kr. Mycket bra, mer sånt!  Här har ni hennes inlägg, om ni inte redan sett det. (Klicka på bilden för att komma till MIXs sida för appen Dötid.)

 

* * * * * * *

 

På tal om dötid:

Kolla inte tonårsbokens förträffliga lista över sommarsysselsättningar!

 

* * * * * * *

 

Rory’s Story Cubes

Anna (och dagarna går…) skrev häromdagen ett mycket fint blogginlägg om skrivande och nämnde då bl a Rory’s Story Cubes. Varför har jag inte dessa?! Varför har ni inte dessa?! Problemet avhjälpes förslagsvis med denna härliga app för yttepyttiga 15kr. Japp, jag som aldrig betalar för appar råkade visst köpa en till. Woho!

Läs Annas inlägg om ni missat det.

rsc

tisdag 19 juni 2012

Tema sagor: Det var en gång…

tema sagor

Jag blir mer irriterad för var månad som går. Hollywood har fattat, men inte de svenska bokförlagen? Halva året har gått och jag har inte hört ett ljud om nya fina sagoböcker…

I år är det 200 år sedan bröderna Grimm gav ut Kinder- und Hausmärchen. Är det bara jag och tyskarna som tycker detta är stort? o_O I ilsken protest började jag läsa alla sagorelaterade böcker jag kunde lägga vantarna på, så nu blir det sagotema här på bloggen. Jag kommer inte läsa bara Grimms sagor; det blir folksägner, konstsagor och allt möjligt jag kan hitta.

Det är banne mig hög tid att vi uppmärksammar sagorna!

 

 

Del I: Det var en gång…

De traditionella folksagorna är resultatet av den rika berättartradition som vi människor förmodligen hållit igång sedan vi lärde oss prata. Sagor roade vuxna, skrämde bort barn från strömt vatten och varnade för att bege sig ut i skogen. Och lyd mor och far, vad ni gör! Annars blir ni tagna av vargen eller häxan!

 

 

Vad gjorde Jacob och Wilhelm Grimm som var så stort? Jo, de skrev ner de berättelser som tidigare bara berättats muntligt ute i stugorna. Bland de sagor de publicerade hittar vi bl a Askungen, Hans och Greta, Snövit och Rapunzel. Det finns fler eldsjälar som gjort liknande insatser runtom i världen, folksagor gavs ut på 1500-talet i Italien. Grejen med Grimms sagor är väl att det är dem vi i första hand tänker på. Det är deras version av sagan som vi ser som den riktiga, snarare än de varianter som cirkulerat i vårt eget närområde.

 

svenska folksagor

 

Tänkte i varje tema-inlägg presentera någon/några böcker som passar till det jag babblar om, den här gången nöjer jag mig med en. :)

En bok som ligger mig mycket varmt om hjärtat är Svenska folksagor, återberättade av Birgitta Hellsing och kommenterade av Jan-Öjvind Swahn (från Karlskrona, woho!). Detta är en antologi med berättelser som även om de inte ursprungligen uppstått i Sverige länge har berättats här. Här började sagor tecknas ned först i mitten av 1800-talet.

De flesta sagorna i Svenska folksagor är korta (som sig bör) och kommentarerna till dem är intressanta. Dessa svenska varianter kopplas ihop med de som exempelvis bröderna Grimm tecknade ned i Tyskland. Vi uppmärksammas om skillnader och likheter med andra länder och lokala avvikelser inom våra egna gränser.

Tyvärr verkar den inte finnas att köpa längre, men vill ni få en inblick i vår svenska sagoskatt så är det den här boken ni ska leta efter. Det är en riktig sagobok, precis som en sådan ska vara. Fantasifulla berättelser och sagolika bilder. Provläs här!

Och kolla på Alvaro Tapias grymma illustrationer! Ack, jag blir så kreativt lycklig!

 

 

 

Titel: Svenska folksagor (ISBN: 9789146215349)

Återberättade av Birgitta Hellsing, kommenterade av Jan-Öjvind Swahn. 2008

Illustratör: Alvaro Tapia

Förlag: Wahlström & Widstrand

Språk: Svenska

384 sidor

 

 

Jag är på jakt efter en riktigt grann utgåva av Bröderna Grimms sagor, men kan ingen hitta… Har ni några andra tips på fina sagoböcker?

söndag 17 juni 2012

Häxmästaren av Peter Bergting

Åhå! Svensk fantasy – det måste man ju ta sig en närmare titt på!

häxmästaren

Häxmästaren börjar med att ett tvillingpar splittras i unga år, tio år senare återförenas de. De flesta verkar veta en hel del om varför, men inte Arteil (tvillingbrodern) som är den vi får följa mest. Eftersom han inte vet något vet vi inget. Förutom Arteil får vi även följa historien ur andra karaktärers synvinklar och då är det så mycket jag inte vet! Det som gnager mig mest är att jag inte vet varför tvillingarna inte fick växa upp tillsammans. Jag önskar att jag hade vetat det från början, tycker inte om när jag inte vet sådant som karaktärer i boken uppenbarligen vet. Det gör mig inget att de för varandra bakom ljuset, men jag vill veta vad det är de inte berättar.

Precis som Miriam faller jag för Gorgobestor, som är en riktigt härlig drake! Mer sånt! Dessutom befolkas världen av diverse underliga varelser. Här finns varulvar och annat vi hört talas om förr, men även orobouzer, bargester och umbrianer. Alltid trevligt med något nytt.

Historien i sig duger fint, språket likaså. Dessutom finns det härliga illustrationer! Ni vet kanske hur glad jag blir när författare illustrerar sina verk och här har vi att göra med en författare som är just illustratör. Super! (Lite mer om Peter Bergtings illustrationer sist i inlägget.)

Sammantaget tycker jag att Häxmästaren är bra. Jag läste den hungrigt och blev aldrig uttråkad. Stör mig på kapitelindelningen men ska försöka att inte vara pedantisk och peta sönder den här fina första delen i Legenden om Morwhayle, tänker istället nöja mig med det som var bra och ta mig an nästa. Givetvis är  fortsättningen Demonprinsessan redan beställd.

3/5

 Provläs!

 

Titel: Häxmästaren

Författare och illustratör: Peter Bergting 2011

Förlag: Semic

Språk: Svenska

303 sidor

Första delen av tre i Legenden om Morwhayle.

 

 

Från adlibris beskrivning: Arteil Krill är femton år och har levt nästan hela sitt liv i småstaden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans tvillingsyster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde väl aldrig att han skulle få se henne igen - och definitivt inte att hon en dag plötsligt skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans eget sovrum! Så börjar en halsbrytande resa. Arteil och Malda beger sig till den myllrande staden Morwhayle, på andra sidan havet.

inbunden: adlibris bokus e-bok: adlibris bokus mp3: adlibris bokus

 

* * * * * * *

 

Så var det illustrationerna. Oh, så jag gillar dem! Har kollat runt på nätet efter Peter Bergtings alster och de faller mig sannerligen i smaken. Upptäckte att han är mannen bakom omslagen på överraskande många böcker som jag har i min egen bokhylla, bl a Harry Potter och dödsrelikerna (tillsammans med Alvaro Tapia som jag snart kommer knåpa ihop ett inlägg om i stil med det om Shaun Tan) och Perumovs tunga fantasyserie. Coolt! Jag tror minsann att det får bli en tripp till bibblan nästa vecka i jakt på mer från Peter Bergting.

Här är några fantastiska bilder från hans galleri.

Jag har hittat en ny inspirationskälla! <3 <3 <3

11 frågor som blev 22, del 2

Fy fanken, jag är verkligen inte snabb! Förlåt! Ni får ju säga ifrån, skälla och slå lite lätt på mig så jag får tummen ur. För ett tag sedan knåpade jag ihop aplånga svar till Mans funderingar, här följer andra utlovade delen av den där utmaningen som cirkulerade för en halv evighet sedan. Dags för Bellas 11 frågor!

 

1. Vad för spännande facklitteratur äger du?

Jag har en hel del facklitteratur, till minne av diverse högskolekurser, men dem struntar vi i. De faktaorienterade böcker jag har i hyllan som jag verkligen vill läsa precis just nu är Försvunnen värld, Yarn Bombing och Stora döden. Jag är grymt pysslig och sanslöst intresserad av forntiden. Jag intresserar mig för hur människor levde för länge sedan, inte för vilken kung som satt på vilken tron och vad högdjuren sysslade med. Digerdöden har fascinerat mig sedan mellanstadiet och sedan jag i höstas besökte de enorma utgrävningarna längs E22:an har intresset för de allra första som bosatte sig häromkring etsat sig fast. Sommarläsning!

 

 

2. Vilket är det snyggaste omslaget du sett?

Hmm, svårt…  Minnet är för kort för att klara av det här. Nyligen är det The Children’s BookNattens cirkus och Wither som sticker ut – riktigt snygga!

 

3. Vilket bokkaraktär påminner mest om dig?

Det här är ju egentligen en fråga för någon som känner mig. Nåja; Hermione ligger risigt till. Lite (eller mycket) utanför, en påläst besserwisser som ibland bara inte kan låta bli att visa hur smart hon är, men som i grund och botten alltid vill folk väl. Vill däremot gärna tro att jag inte är så bortkommen som hon verkar vara inom vissa områden – jag hade ju inte haft några problem med att lära mig flyga och hade lätt platsat i quidditch-laget. ;) Hon verkar inte heller lika kreativt lagd som Eder potat.

 

 

4. Favorit-läs-plats?

Detta är riktigt säsongsbetonat och eftersom jag har en förmåga att gilla läget blir det många svar. Vår: Ute! Tills blodet försvunnit ur fingrarna, torgvantar till trots. Sommar: Ute i solen en halvvarm dag, i skuggan en helvarm dag. Stranden kan vara mys. Och båten! Jag är inte kräsen ;D Höst/Vinter: Inne, med vinden susande utanför. Vilken dag som helst efter jobbet: I solen på parkeringen vid Augerums kyrkogård på vägen hem.

gem

 

5. Vilken bok har du blivit mest berörd av och varför?

On the Beach av Nevil Shute. Den satte sig. Fy fan, vad den satte sig! Jag satte mig in i det ofattbara som drabbade människorna och det låg sedan i min hjärna och pyrde en vecka. Liten SPOILER-VARNING utfärdas här: Sedan drömde jag en natt att jag satt i en stuga i skogen med bror min och vi såg geigermätaren visa högre och högre. Jag hade tidigare (i drömmen) känt mig förberedd och rofull inför det som väntade, men sen kom paniken. Allts oundviklighet slog till. För mig är detta det allra värsta, för det fanns absolut ingenting jag kunde göra. Jag klarar inte av när något gör min lillebror illa… I drömmen förstår jag att det är över. När mätaren gick i topp och hans hud började bubbla vaknade jag äntligen. Usch, blir tårögd bara jag tänker på det... :’{

 

6. Vilken är din favorit-bok-serie?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: “OMG, HARRY POTTER!!!” Tråkigt svar...? The Castle Series av Steph Swainston (som ingen verkar ha läst). Åh, Jant! ^^ Disneys The Archieve Series är helt grymt fin! Vill ha dem allihop, men skulle kosta mig en mindre månadslön att införskaffa…

 

7. Vad hade du för favoritbok när du var liten?

Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen och Roald Dahls Danny bäst i världen. <3

lupiner

8. Vad var den sista meningen du läste i den bok du läser just nu?

“Först nu har du visat att du är beredd att ta del av din egen saga.”

 

9. Hungerspelen eller Engelsfors-trilogin?

Hungerspelen. Den är verkligare och mer skrämmande således. Cirkeln funkade för mig, men där vet jag fortfarande inte riktigt vad det är som är så ont. I Hungerspelen står detta klart direkt, och vem har inte känt sig överkörd av myndigheter en gång eller två? :/

 

10. Läser helst på: svenska eller engelska?

Originalspråk! Om jag behärskar det och det inte är på tok för invecklat och segt skrivet. Och varför i hela fridens dar skulle jag läsa en svensk bok översatt till engelska? Puckat. Läs mer här.

 

11. Sist men inte minst: Your All-Time Favourite?

Finns det en sådan? Tveksamt. Ytterst tveksamt. Men här är några som toppar just nu… Bästa deckaren: Jo Nesbos Huvudjägarna och Peter Loveseys The False Inspector Dew. Bästa scifi: On the Beach. Bästa fantasy: Steph Swainstons The Castle Series. Bästa soffbordsbok: Disney Archieve Series Design och Kor - en kärlekshistoria.

IMG_9221

Det var det, det!

lördag 16 juni 2012

Beauty Queens av Libba Bray: “Welcome to the heart of non-exfoliated darkness”

Ibland blir jag så förbannad på världen vi lever i. Beauty Queens lyckas flera gånger dra fram just den ilskan ur mig. Varför? För att vår värld i mångt och mycket är densamma som den där “Miss Teen Dream”-tävlingen utspelar sig. För att tjejer kan mer än folk tror, mer än t o m tjejer tror.

beauty queens

Ett plan fullt med skönhetsdrottningar kraschar på en öde ö, hur ska de klara sig? Jag trodde i min enfald att det skulle bli något åt Flugornas herre-hållet. Förvänta er inte det. Tänk Lost. Ja, precis så fånigt.

Libba Bray är skicklig. Hon lotsar kvickt och lealöst oss in i den här skeva världen med hjälp av smart extrainformation i form av fotnoter, “fun facts” om deltagarna och puckade reklampauser. Hon visar oss hur överdrivet ytligt samhället är, hur tjejer ska vara fromma och söta och absolut inte tänka syndiga tankar eller (Gud förbjude!) ha egna åsikter och en egen vilja. Men det är när hennes överdrivna exempel smäller till minnesklockorna i min skalle som det blir obehagligt. Exempelvis här:

bqtext

Rätta mig om jag har fel, men gick inte ett program precis som detta på TV för några år sedan…? :/ Otäckt ytligt.

Det är sällan jag läser en bok som klarar av att hålla mitt intresse under flera hundra sidor. Beauty Queens klarade av just det. Inte en enda gång tyckte jag att den var ointressant, inte en enda gång sneglade jag mot bokhyllorna efter något annat att läsa. Bara det borde belönas med ett högt betyg! Dessutom fick den mig att skratta och bli förbannad och skratta igen. Så kommer jag att ge den en femma? …njä. Men det beror mest på slutet, som jag inte kommer riktigt överens med. Och läs inte baksidestexten! Där finns info du inte behöver – låt bli!

Jag vet att Nelly inte gillade denna och kanske hjälpte det mig att sänka de skyhöga förväntningar jag hade. Tur det! Tycker nu att den var härligt bra och förgyllde min tillvaro några dagar med allt det oväntade och det kufiga som hände. Libba Bray ger oss ganska tidigt all information vi behöver för att lista ut hur det ska sluta, men lyckas du komma på det är du inte dålig! Läs om ni känner för lite trevlig läsning och vill bli feministiskt upprörda.

3+/5

utläst 2012-05-08

Ett irriterat pekfinger till Scholastic, den här häftade upplagan (ISBN: 9780439895989) var det inte någon vidare kvalitet på. Det beror främst på den tunna pärmen (som dessutom blev avskavd i ryggen i transporten hit) och den bubbliga ryggen. Gör om, gör rätt!

 

 

Titel: Beauty Queens

Författare: Libba Bray

Förlag: Scholastic

Språk: Engelska

390 sidor

 

 

 

Från adlibris beskrivning: The fifty contestants in the Miss Teen Dream Pageant thought this was going to be a fun trip to the beach, where they could parade in their state-appropriate costumes and compete in front of the cameras. But sadly, their airplane had another idea, crashing on a desert island and leaving the survivors stranded with little food, little water, and practically no eyeliner. What's a beauty queen to do? Continue to practice for the talent portion of the program - or wrestle snakes to the ground? Get a perfect tan - or learn to run wild?

häftad: adlibris bokus inbunden: adlibris bokus

Bokbloggsjerka 15-18 juni: Språk

 

 

Veckans jerka från Annika!

Läser du helst svenska böcker (eller böcker i svensk översättning) eller läser du gärna böcker på andra språk. Vilka i så fall?

 

Oh, språk! Tyvärr känner jag trots gigantiskt språkintresse inte att jag är särskilt flytande i annat än svenska och engelska. Men tyskan sitter ganska djupt rotad i mig och om jag bara tyar så borde det inte vara något problem att läsa även på tyska. Ordboken är språkbesserwisserns bäste vän!

Jag föredrar originalspråk. Saker och ting försvinner och förvrängs när de översätts. Särskilt som jag är svag för författare som leker med orden försöker jag att hålla mig till originalspråk, om jag bemästrar det. Och om plånboken tillåter. Dessvärre är ju böckerna på engelska mycket dyrare än de översatta… Ofta tycker jag att fantasy och YA blir fånigt på svenska och håller mig därför långt borta från de svenska översättningarna. Klassiker kan däremot kännas lite tryggt att få på svenska.

Att läsa en bok på engelska som från början var på svenska skulle kännas totalt huvudlöst! Eller läsa en bok skriven på ett tredje språk översatt till engelska när den finns även på svenska. Pfft, så dumt. Originalspråk eller svenska, så får det bli!

fredag 8 juni 2012

Bokbloggsjerka 8-11 juni: Hur hade du velat bo?

 

Veckans jerka från Annika!

Om du hade möjlighet att byta plats med en av dina favoritkaraktärer, vem skulle det i så fall vara?

 

 

Svar 1: Hade jag kunnat, då hade jag velat gå på Hogwarts. (Såklart!) Och tänk vad fint att växa upp hos Arthur och Molly Weasley. Kanske skulle jag byta med Ginny? Fast då blir ju en flirt med Fred ganska konstig. Angelina Johnson får det bli, gissa vem hon gick på bal med! ;D Tycker ni jag är lite enkelspårig i mitt tänkande? Jag börjar också tröttna på att höra mig själv svara “OMG, HARRY POTTER!!!” på varenda bokrelaterad fråga jag får…

 

När jag tänker vidare på böcker jag gillar dyker ständigt Nevil Shute’s On the Beach upp. Om du läst den förstår du varför jag inte väljer någon ur den boken…

 

Svar 2, kanske lite mer realistiskt: Bullerbyn! Antar att jag får bli Lisa. Jag trivs på landet, nånstans mellan skog och åkerlandskap, en skön blandning av ängar och skogsdungar, kor och älgar. (En vacker försommardag flyttar jag säkert själv ut i lupinernas förtrollade land.) Att växa upp i Bullerbyn på 30-talet, speciellt som det inte framstår som särskilt fattigt, det verkar underbart.

Eftersom jag jobbar i hemtjänsten på landet och mina farföräldrar växte upp där på 30- och 40-talet, så har jag hört massor med historier från dem och på jobbet om hur det var, både det fina och det svåra. Men det har gett mig en bild av hur det skulle kunna vara; jordnära och idylliskt, kärleksfullt och äventyrligt. Dessutom har det ju gått rätt bra för dem, även om de inte blivit lika bortskämda som 40-talisterna verkar bli. Jag menar inte att farmor och farfar inte fått slita, missförstå mig rätt. (Och inte behövde de jobba till 75 års ålder heller. När jag tänker på min egen ålderdom är det ingen dans på rosor jag ser. Även om medelåldern tros stiga och vi ska leva tills vi är 100 hjälper ju inte det om man blir döv vid 70, blind vid 75 och helgaggig vid 80… Jag undrar jag hur detta kommer gå…) Nej, nog med illavarslande framtidsutsikter – tillbaka till idyllen!

 

onsdag 6 juni 2012

Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer

Huvudet på den berömda spiken. Så är den här boken för mig. Men jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig an den här recensionen. Detta är ett ämne som är alldeles för nära och jag kommer inte klara mig undan utan att skriva om mig själv.

Jag ska egentligen inte jobba här handlar om nittonåriga Moa som råkar få jobb på Liljebackens äldreboende, men som egentligen ska bli skådespelare. Hon ser sitt jobb som något ytterst tillfälligt, som bara ska betala räkningarna så länge. På Liljebacken jobbar flera andra som även de egentligen ska jobba med något annat. Men de blir kvar.

jseijh

2009 började jag som semestervikarie i hemtjänsten, mitt ute i skogen. Det var också tänkt att vara tillfälligt, några veckor bara, medan jag kom på vad jag egentligen ville bli. Det vet jag fortfarande inte… 2012 blir mitt fjärde år i obygden…

Det är inte bara tillfällighetstänket som jag känner igen i den här berättelsen. Det är allt man som outbildad och helt grön tvingas se och förväntas göra. Det är både det ena och det andra som man annars sällan stöter på i vardagen; människors vemod, ångest och gråt brukar gömmas undan. Inte här. Här förväntas du klara av allt möjligt i en enslig stuga ute i skogen, mil från närmsta kollega i ett land där mobiltäckning mest är en skröna. Vad gör du om någon ligger blodig på golvet, om någon har så ont att de gråter och hur handskas du med en människa som är riktigt dement? Du behöver kunna trösta, muntra upp och glädja. Dessutom lär du förr eller senare behöva hjälpa någon upp ur ett snöigt dike.

vinterväg

Det här jobbet är problemlösning och flexibilitet. Och mycket medmänsklighet. För att inte tala om hur många gånger man kör fel innan man lär sig att hitta, särskilt när din vanliga färdväg plötsligt är avstängd, eller blockerad av lastande timmerbilar. Min favoritvägbeskrivning när jag började löd: Kör en bit söderut, han bor på vänster sida i ett gult hus som inte syns från vägen... Bra, då vet jag! o_O

Huvudpersonen Moa jobbar i och för sig inte i hemtjänsten på landet utan inne på ett boende, men jag känner igen hennes osäkerhet. Jag minns första gången jag skulle ta ett blodsockerprov. Jag hade aldrig gjort det innan och ingen hade visat mig hur det gick till – men tantan kunde tala för sig, så vi skrattade åt eländet och löste det. Det är tur att jag lär mig snabbt, annars hade jag aldrig klarat detta. Men allt löser sig!

jseijh text

Detta är en bok om en timanställds öden och äventyr i äldreomsorgen. Om hur arbetet med de äldre oväntat förändrar henne och blir en stor del av hennes liv. Välskrivet och riktigt bra! Jag läste den i ett sträck och det händer minsann inte ofta.

Jag ska egentligen inte jobba här borde folk läsa. Alla inom äldreomsorgen, såväl de anhöriga som anställda, men även beslutsfattare och chefer. Tänk på på vad det är ni egentligen förväntar er av ungdomar som ibland inte ens tagit studenten. Det bör finnas ett visst mått av förståelse för att man inte kan allt per automatik och att vissa saker känns riktigt obehagliga. Man måste få en chans att lära sig! Det är inte bara vi som ska vara tacksamma för att vi har jobb, ni borde vara tacksamma för att vi är villiga att arbeta för er. Visa oss den uppskattning vi förtjänar.

Jag skulle kunna fortsätta skriva om detta hur länge som helst, men slutar nu. Nöjer mig med att be er läsa denna (som kommer som pocket i höst för de mer ekonomiskt lagda). Själv fortsätter jag fundera på vad jag ska bli när jag blir stor…

4/5

2012-05-22

Provläs!

 

 

 

Titel: Jag ska egentligen inte jobba här

Författare: Sara Beischer 2011

Förlag: Ordfront

Språk: Svenska

199 sidor

 

 

 

Adlibris beskrivning: Moa är nitton år och ska bli skådespelare. Hon har precis flyttat till Stockholm och måste ha ett jobb. Hon får en timanställning på äldreboendet Liljebacken. Chocken blir total när hon ställs inför död, kroppsvätskor och stressiga arbetsvillkor. All sin lediga tid ägnar Moa åt att försöka komma in i Stockholms teatervärld, men hon misslyckas gång efter annan. Jag ska egentligen inte jobba här är ett vardagsäventyr om döden och äldreomsorgen, om det triviala och det fula. Men det är också en berättelse om det vackra och viktiga som kan finnas där man minst av allt trodde att man skulle hitta det.

inbunden adlibris bokus pocket adlibris bokus häftad adlibris bokus

e-bok bokus ljudbok adlibris bokus mp3 adlibris bokus

lördag 2 juni 2012

Dags att skvallra på mig själv

Raraste Man frågade så fint vad jag heter att jag tänkte att jag skulle ta mod till mig och ge ett ärligt svar. Anledningen till att jag här endast står som tuberosum är att när jag började peta runt i bokbloggarvärlden blev jag totalt vettskrämd. Då är ett visst mått av anonymitet mer än välkommet, men nu börjar jag nog bli varm i kläderna. Tror jag. Håll i er nu…

 

Ge mig ett E!

E!

 

Ge mig ett L!

L!

 

Ge mig ett E!

E!

 

Ge mig ett N!

N!

 

Vad blir det?!

[Folk ser förvirrat på varann] …Elin…? …Helen…?

 

Haha, folk är roliga!

Redhead_by_tuberosum

Mina föräldrar är lärare. Japp, både mamma och pappa. Kanhända blir man lite knepig av sådant. De hade hursomhelst vissa idéer när de skulle namnge sina barn.

Det ska vara lättstavat. Som lågstadielärare tror jag de har stört sig på barn som har problem att lära sig stava till sina egna namn – det ska stavas som det låter.

Det ska vara ovanligt. Mina föräldrar var något trötta på klasser med fem ungar med samma namn. Ingen risk för mig, jag lovar!

 

Jag vet inte var de hittade Elen, men jag är glad att det blev så :) Hittilldags har jag inte träffat på någon namne, trots att vi numera är hela 50 tjejer i Sverige som har det som tilltalsnamn (80 totalt).  Vi borde ha en klubb, baske mig!

Så, till uttalet! Det har inget med elektricitet att göra, uttala det inte som bestämd form av el. Det uttalas som Helen, utan H. (Men inte som meteorologen på svt.) Betoning på andra stavelsen – inte svårare än så! ^^

 

Hej, jag heter Elen och jag är en potatis :}

fredag 1 juni 2012

Bokbloggsjerka 1-4 juni: Litterära resor

Veckans jerka från Annika!
Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

skogsväg

Nej, det har jag aldrig gjort men jag borde banne mig åka till Vimmerby för att Lindgrena runt och känna mig bonnig å go – vilket jag iofs redan gör dagligen, men ändå. Räknas det? Ett annat ställe som lockar är ön Guernsey, helt pga. den här boken <3 Eller kanske London, som Harry Potter och Sherlock Holmes? Annars är det fantasyvärldar som fascinerar mig och dem når jag bäst hemma i soffan/sängen nånstans mellan djupsömn och vaket tillstånd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...