onsdag 30 maj 2012

Nytillskott #8 Grattis i efterskott

Just det ja, jag fyllde visst år! ^^ Slängde iväg en beställning från adlibris/cdon för att fira mig själv. Idag kom de! Orkar inte fixa några konstnärliga bilder, det viktiga här är inte utförandet utan innehållet ;) Detta är bara böcker jag verkligen vill ha, och har velat ha, längelängelänge. Nu ska jag bara lista ut i vilken ände jag ska börja…

nytt1nytt2

Jag vet inte om jag gillar eller ogillar Stephenie Meyer, men jag kan inte hjälpa att jag faller för Twilight… Kände mig tvungen att komplettera min samling med andra delen av Twilight The Graphic Novel och The Official Guide för jag vill alltid veta mer! Om allt!

Grattis, Potaten!

Dagens tanke: Min tid är för värdefull

…och livet är för kort för fel böcker.

Det är inte så längesen Annikas jerka handlade om hur många sidor man läser innan man tillåter sig att ge upp/gå vidare. Mitt svar var 60 sidor och nu är jag på sidan 91 av 314 i Glennkill… Den är väl mysig och trevlig, men jag bryr mig överhuvudtaget inte om ifall fåren ska lista ut vem som mördade deras herde eller inte. Det kanske är så enkelt att jag just nu inte tyar med kriminalromaner, inte ens i fårakläder. Eftersom mitt sällskap här i soffan är 4,5kg nyttnytt bokpaket får Glennkill vänligt invänta lata sommardagar när deckare känns trevligare. Om jag inte lämnar tillbaka den till secondhandaffären direkt, vill säga.

Hur är det med er? Klarar ni av att sluta läsa något ni verkligen gått in för att läsa ut? Jag har haft jättesvårt för det tidigare… Senaste månaden har det dock ändrats. Jag hinner ju inte med att läsa allt jag VILL läsa, så varför ska jag läsa böcker jag inte känner för? Det är ju puckat! Lät A Clash of Kings åka tillbaka till Lund med Castleflax förra veckan, kom bara halvvägs (dvs. bara drygt 500 sidor!). Och nu är det alltså Glennkills tur. Boken kostade mig fem kronor på secondhand, så visst kan man låta den bero med gott samvete. Det gör jag nu och dyker istället hungrigt ner i en stor adlibrislåda! –dregl-

måndag 28 maj 2012

Temeraire av Naomi Novik

temeraire

Jag hoppades på att falla för Temeraire och få spendera halva sommaren med att plöja alla sju böckerna i serien. Planerade att ha allihop snyggt i bokhyllan, men så blir det nog inte.

Drakar och Napoleonkrig. Jag tänkte att det kunde bli bra. Och till en början var det det. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att tycka om Temeraire, överraskningsdraken som kläcks på ett brittiskt skepp och fattar tycke för kapten Laurence. Jag blir ofta förtjust i nya genomtänkta världar och dras här med när drake och människa tillsammans lär sig hur det går till i drakflygarvärlden. Men det känns väldigt krabbigt med all utrustning. Det är selar och spännen, livlinor och stora tygstycken över drakarnas magar för att hålla fast all packning. Det finns massor med olika sorters drakar, framavlade för olika ändamål. På de större verkar det vara lika stora besättningar som på ett mindre krigsskepp. Visst, det låter kanske logiskt eftersom de stora drakarna verkligen är stora, men jag faller inte för det. Det blir för plottrigt…

Berättelsen då? Jag vet inte. Författaren ska ha ett plus för en välskriven bok, men det saknas något. Jag gillar som sagt början, hur vi lär oss om drakar tillsammans med Temeraire och Laurence, men jag saknar ett mål. Det maler på utan att bygga upp mot någonting särskilt och hettar inte till förrän i sista kapitlet. Lite väl sent för mig.

Draken Temeraire är söt och trevlig, men boken fångar mig inte alls. Om jag snubblar över fortsättningen Throne of Jade billigt, då kanske jag köper den. Annars får det nog vara. Tyvärr!

2/5

 

 

Titel: Temeraire

Författare: Naomi Novik

Förlag: Harper Voyager

Språk: Engelska

340 sidor

Första delen av sju om Temeraire

 

 

Adlibris beskrivning: When the HMS Reliant captures a French ship and its priceless cargo, an unhatched dragon egg, Captain Will Laurence is swept into an unexpected kinship with an extraordinary creature and joins the elite Aerial Corps as a master of the dragon Temaraire, in which role he must match wits with the powerful dragon-borne forces of Napoleon Bonaparte. Original.

Provläs!

söndag 27 maj 2012

Bokbloggsjerka 25-28 maj: På önskelistan

 

Veckans jerka från Annika!

Nämn en bok som står på din önskelista just nu.

 

 

 

 

Önskelistan är lång, trots att jag hade den angenäma uppgiften att bocka av en drös på den efter födelsedagen förra helgen och dessutom har en beställning på väg från adlibris. En av böckerna jag gärna vill ha, men som fortfarande står kvar, är Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Jag tycker den verkar otroligt intressant och den berör dessutom ett ämne som jag inte vet något om. Den ska jag ha, förr eller senare!

Provläs på smakprov.se

 

 

Här följer några till, för det känns stört omöjligt att komma undan med bara en.

Minns ni ESC 2000?

[Varning: Detta inlägg handlar inte om böcker på något sätt! Jag kan bli smått ESC-nördig och frossa lite här.]

Eurovision Song Contest 2000 från Globen i Stockholm – det var första året jag brydde mig.  Jag var 14 år och 360 dagar gammal och det var första gången jag hade koll på alla bidrag, kunde alla låtar och verkligen, verkligen brydde mig om hur det gick. Därför är gårdagen/natten så viktig, för nästa år är det återigen Sveriges tur att stå värd för detta spektakel! Med 2000 i minne har jag stora förväntningar på 2013. Ooooh!!! Jag vill vara med!

I väntan på 2013 års festival tänkte jag frossa lite i youtubeklipp av varierande kvalitet, från ESC 2000. Minns ni? Här kommer det jag minns <3

 

Öppningen. Jag rös då. Jag ryser än.

 

Mellanakten: Once Upon a Time Europe Was Covered With Ice. En härlig blandning  från min efternamne, lite stolt blir man allt ;) Bounce, ni underbara småknytt! (Tyvärr snackar britten sönder första dryga minuten och ska sedan babbla lite mer mot slutet. Har ni länk till detta klipp utan brittfjanten, dela gärna med er!)

 

Men låtarna då? Jodå, 24 bidrag. Detta var före semifinalernas tid och hela baletten ägde rum 13 maj 2000. Här är låtarna jag minns.

Roger Pontare. Definitivt ett av våra bättre bidrag till ESC :)

 

Brainstorm. Jag var knappt 15 år fyllda och blev kär i letten och hans ben <3 Detta gör mig fortfarande alldeles varm och lycklig ^^

 

Vinnaren. Såklart, dansk som man är. Nåja, nästan. :]

 

Tror ni jag har glömt någon kan ni ju roa er i 6 minuter med snabbgenomgången. ;) Annars får det räcka för nu, lite sömn ska man väl ägna sig åt även denna fullkomligt underbara nörd-natt! Här har ni en vaggvisa – sov gott!

 

Maj 2013 – då blir det åka av!

måndag 21 maj 2012

Bokbloggsjerka 18-21 maj: Bokinköp

 

Veckans jerka från Annika!

Många beställer sina böcker från Bokus eller Adlibris. Har du andra tips på internetbokhandlar eller liknande där man kan få tag på böcker till åtkomliga priser?

 

Precis som så många andra är jag svag för en riktig charmig bokhandel, där man kan gå omkring och bläddra och se med fingrarna på omslag och känna sig för. Lite nördigt lycklig blir jag allt! Här i staun (dvs. Karlskrona) har vi tyvärr bara en, men jag trivs fint inne på Bokia och kan strosa runt där på tok för länge… Men sen är det ju det där med priset. Ibland kan jag tycka att de är äckligt dyra på Bokia och då blir det adlibris istället. Men om jag upptäcker en ny bok i bokhandeln vill jag helst köpa den där. Jag uppskattar verkligen när de tar hem för mig okända författare och böcker och pekar mig i oväntade riktningar. Nya upptäckter – mer sånt!

På tal om nya upptäckter: Bästa stället att hitta sådant man aldrig hört talas om tidigare måste nog ändå vara secondhandbutikerna. När man får ge 1-10kr/st för en bok  kan okända författare och underliga böcker få följa med hem helt på vinst och förlust. Härligt!

Ibland hittar man inte det man söker någonstans och jag har därför tvingats lita till amazon ett par gånger. Men det har gått bra, och riktigt billigt blev det. Dessvärre tar det ju en god stund för böckerna att komma fram, men det finns alltid olästa böcker här hemma i lager…

söndag 20 maj 2012

Nytillskott #7 Birthday Edition!

Hohoho, gissa vem som fyllde år igår! ^^ Som sig bör trillade det in lite böcker att fylla soliga dagar med.

nytt

Fick ett bokpaket av mina föräldrar med tre finfina böcker: Fotografernas bästa bilder …och hur de kom till (som jag aldrig sett förr, men som är riktigt snygg inuti och utanpå – gillas!), Häxmästaren (woho!) och Jag ska egentligen inte jobba här (äntligen!) Av Castleflax, Taraxacum och boo fick jag Stora boken om Mumin som är underbar. Dessutom kom mormor med en  söt låda i form av en bok som kommer väl till pass (har alldeles för mycket klippochklistragrejer som ligger precis överallt – into the book they go!)

Bara några få idor kvar i Temeraire, sen ska jag sätta mig och börja läsa födelsedagsböcker. Och imorgon är jag ledig. Woho! ^^

lördag 19 maj 2012

Nytillskott #6 (och en halvdan ursäkt)

Förlåt, alla ni som kommenterat senaste veckan – jag är heldränkt i jobb just nu och har faktiskt inte satt igång datorn på 8 dagar. (Jisses!) Men jag läser och uppskattar allt ni säger, det ska ni veta!

Japp, jag råkade ta mig en secondhandrunda, igen. Enda dyra boken förra veckan blev De andra sagornas bok från adlibris, som en del i senaste tidens sagoläsnystan (ska gå in mer på det i ett inlägg i veckan, tänkte jag).

nytt

Världens mått och Glennkill har jag i ärlighetens namn aldrig hört talas om, men de verkar trevliga. Hoppas på det bästa! Lehanes bok kommer jag nog inte läsa, men utifall att så har jag ju den nu… Detsamma gäller Igelkottens elegans, den lever på andras lovord och en härlig titel men är nog inget för mig. Nicholas Evans har jag tidigare gillat, så varför inte dra med sig en bok i närmast nyskick för en futtig peng när tillfälle ges.

Det var en bra bokhandlingsvecka!

söndag 13 maj 2012

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Visst har ni hört det…? Ljudet av lovord från de som läst Nattens cirkus. Jag tänkte härmed sälla mig till skaran förundrade läsare. För visst är det något härligt mystiskt med en cirkus som dyker upp utan förvarning och som inte öppnar förrän solen gått ner? Tänk om Le Cirque des Rêves hade slått upp sina tält på ett fält nära mig…

Nattens cirkus

Det här en märklig historia som kretsar kring en magisk utmaning mellan två män , där det som står på spel är deras lärlingar. Utmaningen äger rum på en märklig cirkus vid förra sekelskiftet och de som ska slåss är Celia och Marco. Det är egentligen det vi vet, för författaren ger oss inte all fakta på ett silverfat i början av boken. Ett tag, efter 150-200 sidor, var jag på vippen att bli irriterad för att vi inte får reda på något, men då släpper hon skickligt nya ledtrådar till vad det egentligen är som försiggår och jag är fast igen. Det är bitterljuvt att se bokens slut närma sig. Jag är nyfiken och måste få reda på hur det ska gå, men Nattens cirkus är så bra att jag vill att den ska vara i ett halvår. Den är mystisk, fantastisk och hela historien är magisk och fin, särskilt när man börjar förstå vad det är som händer.

Själva cirkusen består av en mängd olika tält som rymmer allt du kan tänka dig. Och det du aldrig hade gissat. De olika tälten är smarta och kittlar fantasin. Jag hoppas verkligen att Morgenstern har tillräckligt med idéer kvar för fler fantastiska böcker.

Jag har ett flertal gånger här på bloggen hackat på det till synes onödiga användandet av bruten kronologi som stört mig i alltför många böcker. Nattens cirkus utspelar sig huller om buller under närmare 40 år. Det hade kunnat reta gallfeber på mig, men det gör det inte. Erin Morgenstern kryssar skickligt mellan olika tider och platser och väver ihop allting så väl. (Det är så bra gjort att det inte ens stör mig lite. Woho!)

Rent fysiskt är den här boken en riktig karamell. Omslaget är snyggt och matt, jag vill bara ta på det. Inuti är den svart- och vitrandig! Mumma. Genomtänkt design, genomtänkt berättelse. Jag kan inte annat än falla för detta.

Nattens cirkus var en fröjd att läsa – mer sånt!

4/5

Detta var ett recensionsex från Norsteds – tack så mycket!

 

Titel: Nattens cirkus

Originalets titel: The Night Circus

Författare: Erin Morgenstern 2011

Förlag: Norstedts

Språk: Svenska

421 sidor

 

 

Från beskrivningen på adlibris: Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plöts­ligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går.

Inne i dessa svart- och vitrandiga tält döljer sig en helt unik upplevelse, en fest för sinnena. Gå vilse i en labyrint av moln, vandra genom en trädgård gjord av is, häpna inför den tatuerade ormmänniskan som stoppar ner sig själv i en liten låda av glas och förundras över illusionisten som utför omöjliga magiska bedrifter. Välkommen till Le Cirque des Rêves.

 Provläs hos bokus!

Några andra bloggar om Nattens cirkus: bokskadad, Glory Box, Calliope Books.

Bokbloggsjerka 11-14 maj: Nya författare

 

Veckans jerka!

Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?

 

 

De författare som utmärkte sig mest i fjol var två som redan skrivit färdigt och en illustratör.

2011 tog mitt läsande ordentlig fart mot tidigare år och jag började konsumera böcker lite sådär halvfanatiskt som bokbloggare i största allmänhet verkar göra ;) En av favoriterna blev Steph Swainstons fantasy/sci fi/new weird-serie The Castle Series (The Year of Our War, No Present Like Time, The Modern World och Above the Snowline) där huvudpersonen Jant knöt sig fast i mitt hjärta under hösten. Dessvärre upptäckte jag snart att hon redan lagt skrivandet på hyllan. (Avgrundstjut: Nooo…!) Hon ska bli kemilärare istället - inget annat att göra än att önska henne lycka till med detta. Trots att serien därmed stannar på för fantasyserier futtiga 4 böcker, känns det ändå bra att hon inte gick i fällan att skriva blaha-delar som utfyllnad bara för att fansen skriker efter mer. Jag har (nästan) försonat mig med tanken på att det inte kommer fler böcker och ser istället fram emot att kunna läsa om de jag har.

En annan författare som slog till mig hårt och skoningslöst var Nevil Shute med On the Beach. Ett mål i år är att läsa fler, de verkar riktigt tankeväckande allihop och han skriver så bra. Läs honom! Läs!

Illustratören? Shaun Tan, såklart! <3

söndag 6 maj 2012

No Present Like Time av Steph Swainston

 

 

Titel: No Present Like Time

Författare: Steph Swainston 2005

Förlag: Gollancz

Språk: Engelska

414 sidor

Andra boken i The Castle-trilogin

 

 

SPOILERVARNING!!! Akta er om ni inte har läst första boken i serien! Läs då hellre recensionen för första boken The Year of Our War.

God is still on vacation, the Emperor still leads, and his cadre of immortals are still quarreling among themselves, Jant Comet, the Emperor's winged Messenger, reluctantly joins a naval expedition to be launched against a new insect invasion.

* * * * * * *

Jag är nog lite partisk när jag skriver detta för jag gillar ju Jant…

Kritikerna menar att andra boken i Swainstons trilogi mest känns som ännu ett äventyr för Kejsarens odödliga cirkel och inte tillför något nytt. Det kan jag till stor del hålla med om, men jag bryr mig inte! Så länge jag får umgås med Jant så är jag mer än nöjd!

Ett tag kände jag att hela den långa resan ute på sjön var överflödig utfyllnad och den känslan blir jag aldrig helt av med. Det jag däremot uppskattar är att Jant inte spenderar lika mycket dötid i the Shift, för i första boken störde jag mig en hel del på hans drogresor. De var en smula obegripliga. Kanske är det för att vi vet om sambandet mellan the Shift och Fourlands, men de är nu mer lätthanterliga och en del av berättelsen.

Första boken i serien var bättre, No Present Like Time är inte särskilt actionspäckad och långa stycken är det bara Jants paniktankar och öppet hav som fyller sidorna. Men emellanåt dras jag med. Emellanåt blir jag alldeles nykär och det är helhärligt! <3

4-/5

utläst 2011-09-16

lördag 5 maj 2012

Vargbröder 3-5 av Michelle Paver

Hittills har jag skrivit ett inlägg för varje Vargbröder-bok, men jag har tröttnat. Usch, vad jag har tröttnat. Här följer mina tunna åsikter om böckerna tre, fyra och fem.

vargbröder 3-5

SPOILERVARNING!!! Är du intresserad av serien, varför inte läsa min recension av första eller andra boken istället :)

 

Demonernas port

Soul Eater – Chronicles of Ancient Darkness; Michelle Paver 2006 (Ill: Geoff Taylor 2006); Bokförlaget Semic; Svenska; 331 sidor; Tredje boken i serien Han som föddes att möta mörkret

Jag gillade andra boken om Torak, Havets fångar, men sedan blev jag besviken. I Demonernas port slängs vi direkt in i handlingen när Ulv blir tillfångatagen av Själ-Slukarna. Men det känns hela tiden väldigt förutsägbart och jag är aldrig det minsta orolig för vare sig Ulv, Renn eller Torak. Berättelsen tar aldrig fart. Jag var spänd på att få reda på mer om den ovanlige Torak och hans andevandrande, men fick egentligen inte reda på nånting. Känner mig lurad och då blir jag sällan glad.

2/5

utläst 2011-05-30

 

Jagad av klanerna

Outcast – Chronicles of Ancient Darkness; Michelle Paver 2007 (Geoff Taylor 2007); Bokförlaget Semic; Svenska;332 sidor; Fjärde delen av sex i serien om Han som föddes att möta mörkret

Jag blev arg när jag läste förra boken, för jag var aldrig orolig att de skulle klara sig. Nu, däremot, bryr jag mig om hur det ska gå. Jagad av klanerna är en djupare, mer genomarbetad historia än den förra.  Både Renn och Torak är som tonåringar mer levande än tidigare, mer komplexa. Särskilt Torak har bekymmer som gör mig bekymrad. Det är mörkt, ensamt och hemskt.

Hittills tycker jag serien är helt okej och kommer nog inte vänta särskilt länge innan jag tuggar i mig nästa del.

3/5

utläst 2012-02-09

 

Ondskans schaman

Oath Breaker- Chronicles of Ancient Darkness; Michelle Paver 2008 (Ill: Geoff Taylor 2008); Bokförlaget Semic; Svenska; 311 sidor; Femte delen av sex i serien om Han som föddes att möta mörkret

Man hade kunnat tro att det skulle börja dra ihop sig, för detta är ju näst sista boken i serien. Men nä… Det kan jag inte påstå att det gjorde.

Förra boken slutade med att endast två av de onda Själ-Slukarna återstod. Toraks uppgift i den här boken blir att göra sig av med en av dem, när han hämndlysten sätter efter Ekschamanen. Det blir en jakt in i Djupa Skogen, där saker och ting inte står rätt till. Men vi kan detta. Det går att förutse alldeles för mycket för min smak och jag har nu tröttnat på Vargbröder-serien. Har lovat mig själv att ta mig igenom alla böcker innan 19 maj, så jag kan lägga den till handlingarna sedan. Paver behöver komma med något riktigt bra i sista boken för att jag ska lämna Toraks värld med ett leende.

3-/5

utläst 2012-04-28

tisdag 1 maj 2012

Nytillskott #5

Titta vad som stack upp ur brevlådan när jag kom hem från jobbet på Valborgsmässoafton. Inte mindre än två bokpaket - glad blir man! :}

nytt

Jag har aldrig läst nån chic lit, mig veterligen. Tyckte Flickan från tjugotalet lät lagom skruvad och underhållande för en solig dag på stranden :)

Gissa vem som vunnit en bok från Swedish Zombie. Hoho, man tackar! Detta är alltså Fel grav, med illustrationer av Shaun Tan. Mumma!

Har alldeles snart tragglat mig igenom hela Vargbröder-serien och tänkte därför unna mig att dyka ner i en ny serie – förhoppningsvis slukar Temeraire mig, fast inte bokstavligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...